Karácsony Gergely főpolgármester a KMKSZ beregszászi vezetőivel és a KHÖT elnökével is találkozott

Budapest főpolgármestere is kiáll a kárpátaljai magyarok jogaiért

2023. február 3., 20:35

Mint arról tegnap beszámoltunk, Budapest főpolgármestere beregszászi kollégájának, Babják Zoltánnak a meghívására ellátogatott Beregszászba. A tegnapi programját követően Karácsony Gergely, valamint kísérete ma találkozott és megbeszélést folytatott Sin Józseffel, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnökével, Molnár D. Istvánnal, a helyi KMKSZ-alapszervezet elnökével, valamint Rezes Józseffel, a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulásának (KHÖT) ügyvezető igazgatójával.

A Makkosjánosiban, a Helikon Hotelben tartott megbeszélést követően Karácsony Gergely a sajtónak elmondta: „Nagyon örülök annak, hogy minden jelentős itteni politikai szervezet, a KMKSZ és az UMDSZ munkatársaival tudtam találkozni, valamint a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulása vezetőjével is tudtunk beszélgetni. […] Már elindult a gondolkodás abban, hogy például a kommunális ellátások fejlesztése érdekében Budapest milyen segítséget tud adni. Én nagyon fontosnak érzem az elvi kiállást. A politikában nyilván Budapest elmondja a véleményét, és odaáll a közösségek mellé. Ugyanakkor vannak a gyakorlati dolgok, amelyeken megméretődik az igazi szándék. Szeretném, ha továbbra is tudnánk konkrét segítséget is nyújtani Beregszásznak és a környező településeknek.”

A főpolgármester kétnapos beregszászi látogatásának eredményeit összegezve elmondta, hogy személyesen akart tájékozódni a kárpátaljai magyarság helyzetével kapcsolatosan. A helyi politikai vezetőkkel történt találkozója mellett járt iskolákban, óvodákban, és beszélgetett helyi polgárokkal is. Elmondta, hogy eddig is hoztak adományokat, de most azért jöttek, hogy felmérjék, miben lehetne a leginkább segíteni. Hangsúlyozta, hogy szerinte a pártpolitikától függetlenül nagyon fontos, hogy a mindenkori magyar politika kiálljon a kárpátaljai magyarság mellett, „és készülve egy békésebb időszakra, erősítsük a helyi közösségek nyelvi, kulturális és intézményi autonómiáját”. A támogatások kapcsán kiemelte, Rezes Józseffel arról is egyeztettek, hogy a beregszászi mellett más önkormányzatokban mire lenne leginkább szükség: „Nagyon szívesen segítünk olyan eszközökkel, amelyek még jól használhatók, de nálunk már nincs rájuk szükség, akár szemétszállítás vagy más városüzemeltetési dolog kapcsán” – tette hozzá Karácsony Gergely. Beregszásznak Budapest szakértelmét is felajánlotta a geotermikus energia hasznosítása területén.

Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke tudósítónknak elmondta: „A főpolgármester urat igyekeztünk objektív módon tájékoztatni Kárpátalja és a kárpátaljai magyarság helyzetéről. Elmondtuk neki, hogy szeretnénk megőrizni azokat az intézményeinket, amelyekkel magyar közösségünk jelen pillanatban bír. Beszéltünk a kárpátaljai magyarság mindennapi életét mérgező eseményekről, a munkácsi helyzetről, és támogatásokat kértünk, mert most nagy szükségünk van azokra. A főpolgármester úr ígéretet tett arra, hogy keresnek módot a súlyos betegek segítése céljából létrehozott alapítványunk támogatására. Arra kértük még Karácsony Gergelyt, hogy ő is álljon ki a kárpátaljai magyar közösségtől elvett kollektív jogainak visszaadásáért.”

Babják Zoltán, Beregszász polgármestere elmondta még, hogy a főpolgármesteri hivatal a háború első napjaitól támogatja Beregszászt humanitárius segélyekkel, most pedig technikai eszközökkel is segítettek. Jó minőségű térfigyelő kamerák telepítéséhez, illetve a geotermikus energia hasznosításával kapcsolatban kértek segítséget a főpolgármestertől, valamint a megbeszéléseken felmerült diákok üdültetésének és sebesült beregszászi katonák gyógykezelésének a lehetősége is.

Badó Zsolt