Több mint 60 000 menekültnek segített a Katolikus Karitász a háború kirobbanása óta

2023. február 5., 09:48 , 1145. szám

Ingyenkonyhák kiemelt támogatása Kárpátalján, rendszeres humanitárius segély a kárpátaljai rászorulóknak, segítőpont a Barabás–Mezőkaszony magyar–ukrán határ­átkelőnél, állandó jelenlét a BOK-csarnokban kialakított budapesti tranzitzónában, segítségnyújtás a háború elől Magyarországra menekülő ukrán családoknak – egyebek mellett ezekre helyezte a hangsúlyt az ukrajnai háború február 24-i kirobbanása óta a Katolikus Karitász.

A magyarországi Katolikus Karitász az orosz invázió kitörése óta folyamatosan segíti a kárpátaljai és az Ukrajna különböző régióiban élő rászorulókat. A karitatív szervezet rendszeresen juttat adományokat az egyre nehezebb körülmények között élő embereknek.

„A Katolikus Karitász Kárpátaljára és a harcok sújtotta belső-ukrajnai területekre is rendszeresen visz humanitárius segélyt. Most a nagy teljesítményű áramfejlesztők és az élelmiszer az, amire a legnagyobb szükség van” – hangsúlyozta Zagyva Richárd, a Katolikus Karitász országos igazgatóhelyettese.

„A háború első néhány hónapja leginkább a krízishelyzet megszüntetéséről és a megfelelő ellátásról szólt, hiszen akkoriban naponta több tízezren érkeztek határainkon. Ezt követően elkezdtük azokat a programjainkat tervezni, amelyek az integrációt, illetve a menekültek hosszú távú itt-tartózkodását segítették elő. Így a háború kirobbanása óta több mint hatvanezer menekültnek tudott segíteni a Katolikus Karitász” – számolt be a karitatív szervezet igazgatóhelyettese.

A generátorokon, matracokon, hálózsákokon, meleg ruhákon, higiéniai termékeken és az élelmiszeren túl a Katolikus Karitász a kárpátaljai infrastruktúrát is igyekezett segíteni, hogy a Kárpátalján működő karitatív szervezetek önállóan is képesek legyenek eljuttatni a segítséget a megfelelő helyekre és a megfelelő személyekhez. Így tehát a karitász hálózatából több mint nyolc gépjármű érkezett Kárpátaljára, ezekkel is nagyban segítve a karitász szervezetek munkáját.

Elmondható, hogy az elmúlt egy évben heti rendszerességgel érkezett Kárpátaljára segélyszállítmány. Mára a magyarországi Katolikus Karitász által Kárpátaljára juttatott adományok értéke meghaladja a 450 millió forintot.

A Katolikus Karitász továbbra is folytatja humanitárius tevékenységét, a kárpátaljai és a hágón túl élő rászorulók támogatását.

A Katolikus Karitász a háború elől Magyarországra menekülő ukránok számára egy segélyvonalat is létrehozott, amelyet ingyenesen hívhatnak a rászorulók a 06-80-630-179-es telefonszámon. A hívásokat ukránul beszélő munkatársak fogadják.

                        TV21 Ungvár/K. K.