Felmérés: Csúcson a NATO-csatlakozás támogatottsága Ukrajnában

2023. február 6., 16:53 , 1144. szám

Rekordszintet, 86%-ot ért el az ország NATO-hoz való csatlakozásának támogatottsága az ukránok körében – derül ki a Rejting Szociológiai Csoport felméréséből, amelyet a BBC News Ukrajina ismertet.

Ez a mostani érték a legmagasabb, amióta felmérés készül e tárgyban. A válaszadók mindössze 3%-a ellenzi, hogy Ukrajna csatlakozzon az észak-atlanti szövetséghez. Hasonlóan magas a támogatottsága – 87 százalék – Ukrajna európai uniós integrációjának.

A szociológusok megjegyzik, hogy az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozást szinte egyöntetűen támogatják a megkérdezettek valamennyi makrorégióban, kortól és vagyoni helyzettől függetlenül.

Ezenkívül, a felmérés eredményei szerint, az ukránok 85%-a támogatja egy Ukrajnából, Lengyelországból és Nagy-Britanniából álló katonai-politikai unió létrehozásának gondolatát. Megint csak 3% ellenzi ezt az elképzelést.

Az Ukrajnából, Lengyelországból és Litvániából álló katonai-politikai uniónak valamivel kisebb, de mégis jelentős támogatottsága van: a válaszadók 80 százaléka foglalt állást támogatólag.

Múlt év áprilisában a Rejting Szociológiai Csoport arról számolt be, hogy a háború kitörésekor Ukrajna NATO-tagságának támogatottsága meredeken nőtt, de később visszatért a háború előtti szintre.

„A háború első napjaiban 62-ről 76 százalékra nőtt a támogatottsága Ukrajna belépésének a szövetségbe, az első héten a támogatottság 72 százalékra csökkent, március végén pedig 68 százalékot tett ki, azaz közeledik a háború előtti mutatókhoz” – derül ki a Rejting akkori jelentéséből.

2002-ben, amikor Leonyid Kucsma elnök először jelezte, hogy Ukrajna csatlakozni szándékozik a NATO-hoz, a Razumkov Központ adatai szerint az ukránok körülbelül egyharmada támogatta ezt, és ugyanennyien ellenezték.

Viktor Janukovics 2010–2013-as elnöksége idején a NATO-tagság támogatottsága 24%-ról 18%-ra csökkent a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet szerint.

2014-ben, amikor Oroszország annektálta a Krímet, és elkezdődött a donbászi konfliktus, a NATO-tagságot a Rejting szerint az ukránok csaknem fele – 47,8% – támogatta. Ezt követően némileg csökkent a támogatottság, de 2021-ben, a háborút megelőző évben visszatért a 47%-os szintre.

Ez év elején Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a BBC-nek adott interjújában kijelentette, hogy „Ukrajna mint állam és Ukrajna Fegyveres Erői vagy a biztonsági és védelmi szektorunk de facto NATO-taggá váltak”. Erről beszélt tavaly ősszel Volodimir Zelenszkij elnök is, amikor aláírta Ukrajna kérelmét, hogy az ország gyorsított eljárásban csatlakozhasson a szövetséghez.

A Rejting felmérését január 14–16-án végezték 18 éven felüli ukránok körében.

            (pszv/bbc.com)