Ukrajnában 25%-kal csökkent a vetésterület

2023. február 7., 16:30 , 1144. szám

A 2023-as betakarításra az Ukrajna által ellenőrzött területen található gazdaságok minden kategóriájának várható vetésterülete 21,8 millió hektár, ami 6,8 millió hektárral kevesebb, mint a 2021-es adat (28,6 millió hektár) – jelentette az Agrárpolitikai Minisztérium nyomán a korrespondent.net.

„Ami a vetési kampányt illeti, még nem tudjuk használni a területek hozzávetőleg 25%-át a harci cselekmények vagy a területek ideiglenes megszállása miatt” – mondta Tarasz Viszockij, az agrárpolitikai és élelmiszerügyi miniszter első helyettese az USZPP (Ukrán Gyáriparosok és Vállalkozók Szövetsége) vezetősége Válságellenes Főhadiszállásának kibővített ülésén, amelyről az agrártárca weboldala számol be.

Szerinte az ideiglenesen megszállt területek visszafoglalása után sok időt vesz igénybe a területek aknamentesítése, megtisztítása.

„Az, amit a megszálló maga után hagy, legalább néhány hónapot vagy közel egy évet is igényelhet a termelésbe való visszaállításra” – mondta.

Viszockij hozzátette, hogy a terület egy részét a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt nem lehetett bevetni. Ezért tavasszal szükség lesz az el nem vetett ősziek pótlására.

Elismerte, hogy pillanatnyilag nehéz megjósolni a mezőgazdasági termények bruttó termését, ami jelentősen függ majd az időjárási és éghajlati viszonyoktól a szántóföldi munkálatok alatt, valamint egy-egy mezőgazdasági termelő anyagi és logisztikai támogatásától, beleértve a magvak és műtrágyák biztosítását. Már most megjósolható, hogy az árak emelkedése miatt a bevitelük a tudományosan megalapozott normák 50%-ára csökken. Az olcsóbb technológiák alkalmazása pedig a termés csökkenését idézi elő.

Viszockij megállapította, hogy a gazdálkodók fő problémája továbbra is a drága logisztika. Szerinte az energiaválság szintén negatív hatással van az agrárszektorra.

Az Agrárpolitikai Minisztérium korábbi előrejelzése szerint 2023-ban Ukrajnában a termés fizikai csökkenése 10–15%-ot tesz ki. Ugyanakkor az olajos magvak – a repce és a napraforgó, valamint a szója – válnak az agrárium prioritásaivá.

(szcs/minagro.gov.ua/korrespondent.net)