Kárpátalján 24 vállalkozás 10 ezer, 25 induló pedig 3 ezer dolláros támogatásra pályázhat

2023. február 11., 11:28 , 1146. szám

Vállalkozások támogatása, munkaerőpiaci kutatások és új platform a munkavállalók, a munkaadók és a hatóságok számára – ez a célja annak a helyi foglalkoztatási partnerség projektnek, amelynek másfél éves lesz a futamideje, és több szakaszból fog állni. Az első szakasz pályázati lehetőséget jelent az áttelepült, illetve azon helyi vállalkozások számára, amelyek veteránokat és menekülteket foglalkoztatnak. A nyertes pályázók 10 ezer dolláros támogatásban részesülnek.

Georgij Morozov, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet nemzeti koor­dinátora elmondta, hogy azok részesülnek előnyben, akik áttelepülteket, hátrányos helyzetűeket vagy veteránokat fognak alkalmazni. Jelenleg 24 vállalkozás támogatását helyezték kilátásba. Az elnyerhető összeg pedig eléri a 10 ezer dollárt.

A projekt második szakasza az újonnan létrehozott vállalkozások támogatása lesz. Ennek keretében 25 induló vállalkozás kaphat anyagi támogatást, amelynek összege kevesebb, mint az előző kategóriában.

Volodimir Feszkov, a „Zakarpattya” Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója arról tájékoztatott, hogy a kiválasztott 25 vállalkozás egyenként 3 000 dolláros támogatásban részesül. Azonban ez a 25 vállalkozás idővel bővülhet majd, így többen is elnyerhetik ezt az összeget. „Ezt követően a magánvállalkozókkal fogunk foglalkozni, ennek keretében képzések is lesznek, és együtt fognak működni a munkaügyi központtal, valamint az illetékes főosztállyal, hiszen ez egy nagy és közös projekt” – mondta az ügynökség igazgatója.

Kárpátalján már korábban is volt hasonló, induló vállalkozások támogatására irányuló projekt, amelyet a megyei költségvetés finanszírozott. Viszont most, hadiállapot idején ilyen tételeket nem fedez a költségvetés, ezért a támogatást csak külföldi segítségek révén lehet megvalósítani. Jelen esetben Dánia és Németország különített el erre pénzt.

„Ez egy különálló nemzetközi projekt. Ebben nem szerepel társfinanszírozás. Mi csupán a program realizálását tudjuk elvégezni. Régiónkban már minimum három éve jelen van ez a program. Tavaly is tervben volt, de mivel a finanszírozást átcsoportosították hadi szükségletekre, ezért nem valósulhatott meg. Emiatt is jó, hogy a partnereink lehetővé teszik, hogy új vállalkozások alakulhassanak, a meglévők pedig fejlesztéseket hajtsanak végre” – közölte Ivan Zavidnyak, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás Gazdasági és Régiófejlesztési Főosztályának vezetője.

A projekt helyi partnere a megyei foglalkoztatási központ, amelynek a bázisán lesznek a különféle képzések és a munkavállalók felkutatása is. Az egész ugyanakkor egy munkaerőpiaci kutatást is magába foglal, amely lényeges változásokon ment keresztül a háború és a megyénkbe áttelepült vállalkozások miatt is. A projekt szervezői azt ígérték, hogy egy éven belül nyilvánosságra hozzák a kutatás eredményeit.

TV21 Ungvár/Dankai Péter