Márciusban felfüggeszti tevékenységét a Demokrácia-központok erdélyi hálózata

2023. február 15., 10:41 , 1146. szám

Forráshiány miatt márciusban felfüggeszti tevékenységét az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Demokrácia-központjainak hálózata – közölte a szervezet.

Az EMNT Demokrácia-központjainak hálózata közel tizenhárom éve működik Romániában. Ez idő alatt több mint 270 ezer erdélyi magyarnak segítettek a könnyített honosítási eljárás révén a magyar állampolgárság megszerzésében – írta az MTI-hez küldött közleményében a szervezet.

Az Erdély számos városában működő irodák munkatársai az útlevél-kérelmezésben, anyakönyvezésben és a magyar állampolgársághoz kötődő támogatások megszerzésében is több tízezer ügyfélnek segítettek. Emellett a magyarországi ország­gyűlési választásokat és népszavazásokat megelőző regisztrációs folyamatból, a levélszavazatok begyűjtéséből, azok biztonságos célba juttatásából is kivették a részüket. Közreműködésükkel több tízezer erdélyi magyar állampolgár élhetett szavazati jogával az anyaországi választások és népszavazások alkalmával – olvasható a közleményben.

„Az erdélyi kormányablakokként is működő EMNT-irodák története most azonban véget ér” – fogalmaz a közlemény. Eszerint a Demokrácia-központok hálózata forráshiány miatt márciusban „egyelőre beszünteti tevékenységét”, az addig befogadott iratcsomókat és ügyintézéseket végigviszik.

Az EMNT megköszöni közleményében az ügyfelek bizalmát, Magyarország csíkszeredai és kolozsvári főkonzulátusának az együttműködést, hogy együtt szolgálták „a határok feletti nemzetegyesítés ügyét”.

„Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, az erdélyi magyar érdek­érvényesítés útján haladva, a továbbiakban is végzi feladatát a széles körű önrendelkezés kivívása érdekében, hiszen változatlanul valljuk: a létező problémáinkra adható egyetlen megoldás az autonómia” – zárul a közlemény.

Az EMNT az elmúlt időszakban „takaréklángon” működtette Demokrácia-központjait, az erről szóló döntést 2020 novemberében ismertette anyagi gondokra és a járványhelyzetre hivatkozva. A mostani bejelentés a szervezet 23 erdélyi irodájának mintegy 80 munkatársát érinti.

(MTI/Kárpátalja)