A Mathias Corvinus Collegium farsangi mulatsága Beregszászban

2023. február 23., 16:37 , 1148. szám

„Ölts magadra jelmezt, s nyerd meg a versenyt!” mottóval szervezett farsangi foglalkozást a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kárpátaljai képzési központja Beregszászban február 21-én.

Az MCC több mint öt éve nyitotta meg kapuit a kárpátaljai magyar fiatalság előtt. Ez idő alatt a beregszászi képzési központ rengeteg programot és a gyermekek nevelését segítő lehetőséget tudott biztosítani a szülők és a fiatalok számára egyaránt. Programjaikat igyekeznek mindig bővíteni, ezért is döntöttek úgy, hogy a nehéz körülmények ellenére is megszervezik a FIT Farsangot.

„Az MCC Beregszászi Képzési Központja is nagyon fontosnak tartja, hogy annak ellenére, hogy az ország jelenleg nagyon rendkívüli és nehéz időszakát éli, a gyerekek mégis tisztában legyenek a hagyományainkkal, azzal, hogy mit is jelent a farsangi időszak” – számolt be Dobsa Beáta, az MCC beregszászi képviseletének vezetője.

Az eseményen Gál Adél, a Nagyberegi Tájház munkatársa tartott előadást a farsangi népszokásokról. Előadásában elkalauzolta a gyerekeket a farsang izgalmas és színes világában.

„Az alkalom során szerettük volna bemutatni a résztvevőknek, hogy milyen szokások tartoznak a farsanghoz, milyen volt régen egy felvonulás, mi az, hogy maszkos alakoskodás, valamint hogy kik voltak a maskarások, és mi volt a feladatuk” – fogalmazott Gál Adél.

Az alkalomra nemcsak a diákok, de a szüleik is beöltözve érkeztek. A legkedveltebb jelmezek idén a Harry Potter-filmek ihlette öltözékek voltak, de feltűnt a fiatalok között Audrey Hepburn is.

Bár a FIT Farsangra mindenki a saját maga által választott maszkban érkezett, mindenkinek lehetősége volt arra is, hogy busóálarcokat készítsen.

Az MCC kárpátaljai képviseleténél alkalmazkodnak az aktuális ukrajnai helyzethez, és figyelembe veszik a tanmenetet is, ezért eddig minden képzésüket zökkenésmentesen bonyolították le.

„A 2022/23-as tanévet is igazán erősen indítottuk, nagy örömünkre minden gyermekünk hazatalált, és mindenki folytatta korábban megkezdett tanulmányait a beregszászi képzési központban, így immáron több mint 230 diákkal büszkélkedhetünk, legyenek azok a Fiatal Tehetség Program vagy Középiskolás Program tagjai, illetve alumni tagok egyaránt” – fogalmazott Dobsa Beáta.

Természetesen farsang lévén nem maradhatott el a jelmezverseny és a fánkkóstolás sem, s ha csak egy rövid időre is, de felszabadultan örülhettek egymásnak az MCC kárpátaljai fiataljai. 

TV21 Ungvár/kk