A kormány jóváhagyta a gyermekek kényszerevakuálását az aktív harcok övezeteiből

2023. március 8., 14:21

A miniszteri kabinet jóváhagyta a gyermekek kényszerevakuálásának mechanizmusát az aktív harcok övezeteiből – jelentette az Ukrajinszka Pravda az Ideiglenesen Megszállt Területek Reintegrációs Minisztériumára hivatkozva.

Ezentúl a kötelező evakuálás alapja a megyei katonai közigazgatásoknak a katonai parancsnoksággal és a lakosság kényszerevakuálását koordináló törzzsel egyeztetett határozata – idézi a hírportál a tárca Telegram-csatornáját.

A gyermekek kötelező kényszerevakuálása az egyik szülő, az őt helyettesítő személy vagy más törvényes képviselő kíséretében történik. A szülők vagy gyámok nem tagadhatják meg a gyermek evakuálását.

Mint rámutatnak, jelenleg csak Bahmut felel meg a gyermekek háborús övezetekből való kényszerevakuálására vonatkozó kritériumoknak.

„Az állam kötelessége, hogy megvédje a gyermek életét és egészségét. A mai döntésnek arra kell ösztönöznie a szülőket, hogy megfontoltabban viszonyuljanak gyermekeik evakuálásának kérdéséhez. Ha a felnőttek nem tudnak gondoskodni a gyermek biztonságáról, az államnak kell ezt megtennie” – jelentette ki Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes, az ideiglenesen megszállt területek reintegrációs minisztere. 

Korábban Verescsuk jelezte, hogy a Donyeck megyei Bahmutban kialakult feszült helyzet ellenére még mindig maradtak a városban gyermekek a lakosság egy részével együtt.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)