Az Euratom és 49 ország követeli, hogy az oroszok hagyják el a ZAESZ-t

2023. március 10., 14:40

Az Európai Atomenergia Közösség (Euratom) és 49 állam a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ) fordult követelve, hogy az oroszok hagyják el a Zaporizzsjai Atomerőművet – jelentette az Ekonomicsna Pravda Denisz Smihal ukrán miniszterelnökre hivatkozva.

„A Zaporizzsjai Atomerőműben a kockázatok magasak maradnak mindaddig, amíg az orosz katonaság és a Roszatom személyzete az erőműben tartózkodik. Oroszországnak el kell hagynia a ZAESZ-t. Ma ezzel a nyilatkozattal fordult 49 állam és az Euratom a NAÜ igazgatótanácsához” – írta a kormányfő Telegram-csatornáján.

Az országok egyben felszólítottak az ukrán energetikai létesítmények lövetésének beszüntetésére, és felhívták a figyelmet annak fontosságára, hogy Ukrajna visszaszerezze az ellenőrzést az összes nukleáris létesítmény felett a nemzetközileg elismert határain belül. Mert csak ez biztosítja biztonságukat és védett működésüket.

Az Ekonomicsna Pravda emlékeztet, a Zaporizzsjai Atomerőmű teljesen áramtalanítva lett a március 9-re virradóra végrehajtott orosz rakétatámadás miatt, ami az egész világra kiterjedő sugárzási következményekkel járó balesettel fenyegetett.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)