Ukrajnában a rokkantak is behívhatók a hadseregbe hadiállapot idején, ha beleegyeznek

2023. március 11., 16:07

Ukrajnában a fogyatékkal élő személyek saját beleegyezésükkel besorozhatók katonai szolgálatra hadiállapot idején – közölte szombaton Volodimir Arap ezredes, a harkivi területi toborzóközpont parancsnoka, számolt be az rbc.ua hírportál a Kharkiv Today című helyi kiadványra hivatkozva.

A jelentés szerint Arap elmondta, hogy vannak olyanok, akik ugyan fogyatékkal élnek, de szeretnének a hadseregben szolgálni. Ezért engedélyezhető számukra a szolgálat, ha korlátozott alkalmasságúakként ismerik el őket – tette hozzá.

„Létezik a védelmi miniszter 402. számú rendelete, amely előírja a sorkatonák behívásának menetét, valamint azokat az orvosi előírásokat, amelyek szerint alkalmasak vagy nem alkalmasak, vagy korlátozottan alkalmasak kivételekkel” – mutatott rá a hadkiegészítő parancsnok. Tehát például ha valakinek a harmadik kategóriába tartozó fogyatékossága van, és egyúttal olyan diagnózisa van, hogy az általunk használt orvosi előírás szerint korlátozott alkalmassági döntés születik, akkor az ilyen személy hadköteles lehet – mondta.

„A fogyatékos személynek joga van a halasztáshoz, de ha akarja, akkor be lehet hívni szolgálatra azon a területen, ahol lakik. Vagyis abban az esetben, ha egy férfi azt kéri, akkor ott tud szolgálatot teljesíteni, ahol lakik” – hangsúlyozta az ezredes. Ugyanakkor kiemelte, hogy ha az érintett rokkant kész belépni a fegyveres erők soraiba, akkor írhat egy levelet, amelyben kérheti, hogy pontosan hol szeretne szolgálni, vagyis egy másik katonai egység megjelölésével. „Fontos, hogy a katonai nyilvántartásból kizáró diagnózissal rendelkező hadkötelesek nem teljesíthetnek katonai szolgálatot” – emlékeztetett Volodimir Arap.

(vb/karpat.inua)