Itt a tavaszi Covid-hullám

2023. március 24., 08:16 , 1151. szám

Március 10. és 16. között több mint 21%-kal nőtt a Covid–19 okozta megbetegedések száma Ukrajnában – közölte Ihor Kuzin egészségügyi miniszterhelyettes, közegészségügyi főorvos a BBC News Ukrajina megkeresésére.

A hét folyamán összesen több mint 18 600 esetet regisztráltak, 4 479 beteg került kórházba. A vizsgált időszakban 101 beteg halt meg, több mint 85%-uk idős ember volt.

Az elmúlt hetekben a halálozások száma nem érte el a heti százat. Egy héttel korábban 15,4 ezer új esetet regisztráltak, s már az is a többszöröse volt a január végén, február elején feljegyzett heti 3-3,5 ezer megbetegedésnek.

Az Egészségügyi Minisztériumban most arra számítanak, hogy áprilistól csökkenni kezd az esetszám, s ősszel indul ismét növekedésnek.

„Azaz a koronavírus egyre inkább szezonális vírusfertőzéssé alakul, és a Covid–19 elleni védőoltás a járványszezon kezdete előtti rutin vakcinázás részévé válhat, ami különösen a kiemelt lakossági csoportok számára fontos” – hangsúlyozta Ihor Kuzin.

Elmondása szerint a teljes körű invázió kezdete óta összesen 6 000 ember halt meg Covid–19-ben.

Korábban Fegyir Lapij, a Nemzeti Technikai Immunprofilaktikai Szakértői Csoport vezetője is jelezte, hogy februárban alacsonyabb volt a halálozások száma.

„Nőtt a halálozások és a kórházi kezelést igénylők száma. Most közelítünk a heti 100 halálozáshoz. Ez feleannyi, mint ősszel, de növekedés tapasztalható” – mondta Lapij még március 15-én.

Ihor Kuzin arról számolt be, hogy Ukrajnában a teljes körű háború ellenére sem állt le az oltási kampány, de jelentősen csökkent a vakcinázás üteme – 2022 nyarán nőtt a beadott oltások száma, majd jelentősen csökkent. Többek között az energia infrastruktúrát ért támadások közepette jelentkeztek kevesebben oltásra.

„Míg 2022 októberének elején heti 150–200 ezer oltást láttunk, addig jelenleg heti 28–30 ezer oltást” – mutat rá a közegészségügyi főorvos.

Véleménye szerint a lakosság átoltottságának jelenlegi szintje nem elégséges a Covid–19-cel szembeni kollektív immunitáshoz.

Kuzin elmondta, a koronavírus Omikron törzsének korai változatai ritkábban okoztak súlyos betegségeket, mint a Delta. Gyakrabban fertőzték meg a felső légutakat, mint az alsókat, vagyis nem támadták olyan agresszíven a tüdőt, mint a Delta.

Rámutatott ugyanakkor: a betegség egészségügyi következményei erősen függnek az emberi immunrendszer állapotától.

„Az idősek és a krónikus betegségben szenvedők továbbra is súlyosan megbetegedhetnek, szövődmények alakulhatnak ki és meghalhatnak. Ráadásul az Omikron új alváltozatai, mint amilyen a BA.5, ismét az alsó légutakat támadják” – mondta el a közegészségügyi főorvos.

A tisztviselő arra kéri a lakosságot, vegyék fel az oltást, hogy megvédjék magukat a betegség súlyos lefolyásától és a kórházi kezeléstől.

(szcs/bbc.com)