Törvény készül a bejegyzett élettársi kapcsolatról

2023. március 26., 11:50 , 1151. szám

Képviselők egy csoportja javasolja, hogy foglalják törvénybe a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét Ukrajnában, az azonos nemű és ellenkező nemű párok számára egyaránt. Az erre vonatkozó 9103-as számú törvényjavaslatot március 13-án vették nyilvántartásba a Legfelső Tanácsban – jelentette az Interfax–Ukrajina hírügynökség.

A törvényjavaslatot jegyző képviselők emlékeztetnek, hogy Ukrajnában a bejegyzett élettársi kapcsolat kérdése leggyakrabban az azonos nemű párok esélyegyenlőségének biztosításával összefüggésben merül fel. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy számos fejlett országban ez az intézmény a heteroszexuális párok számára is elérhető, hiszen a bejegyzett élettársi kapcsolatnak csak az azonos nemű párok számára történő bevezetése elmélyítené a szegregációt (megosztottságot) a társadalomban.

„Tekintettel arra, hogy a társadalomban a házasság intézménye erősen kapcsolódik a valláshoz, a bejegyzett élettársi kapcsolat alternatívát jelent azoknak a heteroszexuális pároknak, akik nem képviselnek semmilyen vallási meggyőződést, vagy más okból nem kívánnak házasságot kötni. Ugyancsak előnye az élettársi kapcsolatnak a gyorsabb regisztrációs eljárás és felbontásának egyszerűsített rendje” – hangsúlyozza a törvényjavaslat indoklása.

Emellett a parlamentben felhívják a figyelmet, hogy Oroszország Ukrajna elleni teljes körű inváziója aktualizálta ezt a kérdést. Mindenekelőtt – fejtik ki a képviselők – a katonák jogainak védelme érdekében lenne szükség erre, hiszen több ezren nem tudják hivatalossá tenni kapcsolatukat, mert partnereik azonos neműek. Emiatt sérülés, eltűnés vagy halál esetén családjuk és ők maguk sem részesülnek kellő jogi védelemben az állam részéről. A civilek is védelemre szorulnak, akiknek élete állandó veszélyben forog az oroszországi rakétatámadások miatt.

A jogalkotási kezdeményezés értelmében a bejegyzett élettársi kapcsolat két azonos vagy ellenkező nemű felnőtt önkéntes családi szövetsége lenne, amelyet meghatározott rend szerint regisztráltak Ukrajna családi törvénykönyvének normáival összhangban. A törvényjavaslat ugyanakkor egyértelművé teszi, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolat nem házasság, és a személyek együttélése egy családként nem minősül bejegyzett élettársi kapcsolatnak, ha ez a kapcsolat nincs regisztrálva.

Az állami nyilvántartásba vétel eredményeként a partnerek közeli hozzátartozói státuszra tennének szert, nevezetesen első fokú hozzátartozóvá, családtaggá válnának, függetlenül attól, hogy ténylegesen együtt élnek-e és közös háztartást vezetnek-e.

Az élettársi kapcsolat bejegyzésére az erre vonatkozó kérelem benyújtásától számított 10 nap elteltével kerülhetne sor, a felbontása pedig közös kérelem és a felek egyikének akaratnyilvánítása alapján is lehetséges lenne.

A törvénytervezet lehetőséget biztosítana az élettársi kapcsolat bejegyzésére az egyik személy távollétében vagy az anyakönyvi hivatalon kívül (például, ha az élettárs katona).

A dokumentum rendelkezik a bejegyzett élettársi szerződésről és a megkötésére vonatkozó követelményekről is. Az élettársi kapcsolat során szerzett vagyon közös vagyonnak minősülne.

A képviselők javaslatot tesznek az élettársak szociális védelmének biztosítására, a partnerek egyikének eltűnése vagy halála esetén felmerülő kérdések megoldására is (többek között, ami az öröklést illeti). A bejegyzett élettársak jogaira vonatkozó intézkedéseket a törvényjavaslat záró rendelkezései is tartalmazzák, amelyek több mint 40 jogszabályt módosítanának elfogadásuk esetén. A tervezet ugyanakkor nem foglalkozik a bejegyzett élettársak szülői jogaival.

A bejegyzett élettársi kapcsolat kérdését szabályozó törvényt még 2017-ben elfogadhatta volna a parlament. Az európai integrációs folyamat részeként Ukrajna kormánya vállalta, hogy 2017 második negyedévére törvénytervezetet dolgoz ki a heteroszexuális és azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatának legalizálásáról. Ezt a 2020-ig tartó időszakra kidolgozott, s egy 2015-ös kormányrendeletben rögzített emberi jogi nemzeti stratégia is előirányozta. Ám a jogszabály azóta sem született meg.

A most a parlament elé került törvényjavaslatot 17 képviselő jegyzi, köztük a Hang és a Nép Szolgája frakciók tagjai, mások mellett Inna Szovszun, Kira Rudik, Jaroszlav Zseleznyak, Olekszandra Usztinova, Dmitro Hurin, Mikola Poturajev, Olena Suljak és Olekszandr Merezsko.

Az azonos neműek partnerségének elfogadottságáról

A korrespondent.net szerint Ukrajnában növekszik azoknak a polgároknak a száma, akik jól viszonyulnak az „LMBT-emberekhez”, és kiállnak a jogegyenlőségük mellett. A portál idézi ezzel kapcsolatban az Active Group szociológusainak felmérését, akik a fentebb ismertetett törvényjavaslat kapcsán két kérdést tettek fel a válaszadóknak.

Az első így hangzott: „Vannak ismerősei vagy rokonai, akik azonos nemű személlyel élnek párkapcsolatban?” Csaknem 15% biztosan tudja, hogy vannak ilyen emberek, és további 12,7% szerint lehetséges, hogy vannak. Több mint 67,2% nyilatkozott úgy, hogy a környezetében nincsenek az LMBT képviselői. A megkérdezettek 5,6%-a nem tudta megválaszolni a feltett kérdést.

A második kérdés: „Hogyan kellene legalizálni az azonos neműek partnerségét Ukrajnában?” A válaszok alapján 35% szerint úgy, ahogyan a hétköznapi házasságot; 15,8% jelezte, hogy gyermekek örökbefogadásának joga nélkül; további 3,9% egyéb korlátozásokat is alkalmazna. A válaszadók 25,1%-a ellenzi ezt az elképzelést, 10%-uk pedig betiltaná az azonos neműek kapcsolatait. A megkérdezettek 10,2%-a nem tudott válaszolni a kérdésre.

(szcs/interfax.com.ua/korrespondent.net)