Gyógyszer: Drágább, de nem hiánycikk

2023. április 9., 16:08 , 1153. szám

A háború kezdete óta a gyógyszer a polgárok egy része számára luxuscikké vált. Ők elsősorban az Elérhető gyógyszerek programban reménykedhetnek. A honi gyógyszergyártók pedig abban, hogy helyreáll a készítményeik iránti kereslet.

Hogyan változtak a gyógyszerek árai?

Az Állami Statisztikai Szolgálat legfrissebb adatai szerint, amelyeket a korrespondent.net idéz összeállításában, Ukrajnában tavaly 20,2%-kal drágultak az egészségügyi termékek és szolgáltatások. Ezen belül a gyógyszeripari termékek, gyógyászati cikkek és berendezések 21,3%-kal kerülnek többe. A járóbeteg-ellátás (az otthon vagy egészségügyi intézményben végzett kezelés) szintén többe kerül. Értéke egy év alatt 18,9%-kal nőtt.

Ez év elején (februárban januárhoz viszonyítva) az árak nem változtak jelentősen. Így az általános áremelkedés mindössze 0,8% volt. Ezen belül a gyógyszeripari termékek, gyógyászati cikkek és berendezések 0,4%-kal drágultak, az ambuláns szolgáltatások pedig 1,6%-kal.

Ugyanakkor sajtóinformációk szerint jelenleg egyes gyógyszerek árai csomagonként 20 hrivnyával, másoké pedig akár több mint 150 hrivnyával is különbözhetnek egyazon településen belül. A szakértők magyarázata szerint egyesek még a háború előtti készletekkel, vagyis a 2022 februárja előtt gyártott gyógyszerekkel kereskedhetnek. Mások, miután a gyártók új árain szerezték be a gyógyszereket, kénytelenek voltak emelni a kiskereskedelmi árat.

Ami az egészségügyi szolgáltatások árait illeti, ezek változása leginkább a magánpraxist folytató orvosok rendelőiben „érhetők tetten”. A magánklinikákon még a kisvárosokban is 100–250 hrivnyával drágultak a konzultációk.

A szakértők elmondása szerint a gyógyszerek drágulásában az egyik fő szerep hagyományosan a dollár árfolyamáé, amely a háború kezdete óta jelentősen erősödött. Az árfolyam befolyásolja mind az importált gyógyszerek, mind a hazai készítmények előállításához szükséges alapanyagok költségét. Az üzemanyag és a logisztika is többe kerül – mutatott rá a TSZN műsorában Petro Bah­rij, a gyógyszergyártók szövetségének elnöke. Hangsúlyozta, hogy nőtt a készítmények Ukrajnába szállításának ideje is, mivel légi úton jelenleg nem megoldható.

„Világszerte drágult az üvegcse, drágult a tartalom, drágult a csomagolás... Mindez a gyógyszerek árának emeléséhez vezetett” – tette hozzá a szakember.

Ugyanakkor viszont harmadával csökkent a gyógyszerek iránti kereslet.

„Mert 6,5 millió potenciális fogyasztó – főként nő és gyermek – külföldre távozott. Ezenkívül az ukránok most csak a kritikusan szükséges gyógyszereket vásárolják” – mondta el Volodimir Rudenko, az ukrán Gyógyszertári Szakmai Szövetség igazgatója a TSZN-nek.

A korrespondent.net megjegyzi, hogy a gyógyszerárak növekedése nemcsak Ukrajnában tapasztalható. Például a szomszédos Lengyelországban a helyi sajtó szerint a 100 legnépszerűbb gyógyszer átlagosan kilenc százalékkal drágult januárban. És ezzel még nincs vége. A gyerekeknek szánt népszerű szirupok vagy a megfázás elleni gyógyszerek várhatóan 20 százalékkal drágábbak lesznek a Visztula partján.

Ma Kína a gyógyszerek és hatóanyagok fő gyártója. Már a világjárvány idején kiderült, mennyire bizonytalan lehet az ellátás ilyen helyzetben. Ráadásul Oroszország Ukrajna elleni agressziója gyakorlatilag leállította a gyógyszerek Odesszán keresztül történő szállítását.

Csökkenő választék, ukrán termékek előnyben

Szerencsére Ukrajnában még mindig nincs kifejezett gyógyszerhiány, ám a választék érzékelhetően csökkent. Olena Prudnyikova, a Farmrada Ukrán Országos Egyesület vezetője szerint is problémák vannak az ellátással bizonyos gyógyszerek terén. A választék a háború előtti helyzethez képest 10–15%-kal csökkent – idézi Prudnyikovát a Novini N.

A szakember szerint a gyógyszerhiány egyszerre több tényezőre vezethető vissza, az első természetesen a háború.

„Több nagy forgalmazó raktárai még a háború elején megsemmisültek, az áruk eltűntek, ők pedig nem tudtak elszámolni a beszállítókkal. Ezenkívül a nagykereskedők fizetési haladékkal adták a gyógyszert a patikáknak, azok pedig nem tudták törleszteni a tartozást. Vagyis láncreakció futott végig a piacon. Néhány gyártó egyszerűen beszüntette a termékek kiadását az adósoknak” – mondta el Prudnyikova.

Másodszor, mint már utaltunk rá, Ukrajnában a fizetőképes kereslet csökkenésének jelei mutatkoznak.

„Sok ukrán elutazott Európába, visszaesett a kereslet a gyógyszerek iránt. A külföldi gyártók számára Ukrajna kevésbé vonzó piac lett, így az árut a maradékelv szerint adják. Mindenekelőtt a számukra a kulcsfontosságú piacokra szállítanak” – magyarázta Prudnyikova a kereslet és a kínálat összefüggését.

Mint látható, a gyógyszerek árának és elérhetőségének változása nagymértékben átalakította a hazai gyógyszerpiacot. Az elmúlt évben az értékesítés az Ukrajnában gyártott gyógyszerek felé tolódott el. A statisztikák szerint, míg 2021 novemberében 56,1% volt a hazai gyógyszerek részesedése a patikai értékesítésből, 2022-ben arányuk 58,7%-ra nőtt. Az import gyógyszerek aránya ugyanakkor 43,9-ről 41,3%-ra csökkent.

A Proxima Research szerint a 10 legnagyobb volumenű (csomagban kifejezett) értékesítéssel rendelkező gyártó cég közül nyolc hazai. De e pozitívumtól eltekintve a helyzet nem túl rózsás: a háború kezdete óta a gyógyszer-kiskereskedelem Ukrajnában összességében csökkent. A PharmXplorer kutatása szerint 2022 szeptemberében az eladások pénzben kifejezve 9%-kal estek vissza, októberben pedig 19%-ot tett ki a csökkenés. Decemberben a hűléses évad közepette felpörgött az értékesítés, sőt 6%-kal meghaladta a tavalyi adatokat. De összességében a piac 6,2%-os csökkenést produkált az elmúlt év során.

Mindez részben objektív tényezőkkel magyarázható, ráadásul a gyógyszerek egy része humanitárius segélyként érkezik az országba. A szakértők szerint azonban az eladások csökkenésének fő oka a gyógyszerek drágulása volt.

Viszont 2023-ban az elemzők a gyógyszerpiac növekedését jósolják. Így a Proxima Research a gyógyszerkészítmények értékesítési volumenének növekedésére számít hrivnyában kifejezve: a pesszimista forgatókönyv szerint 7%-kal, az optimista forgatókönyv szerint 30%-kal.

Elérhető gyógyszerek

A nehézségek ellenére a hatóságok igyekeznek gyógyszerekkel ellátni a lakosságot az Elérhető gyógyszerek állami program keretében. Összesen 462 készítmény szerepel a frissített nyilvántartásban. Ebből 149 teljesen ingyenes, 313 hozzájárulásos.

Többek között két új terület gyógyszerei is bekerültek a programba: a krónikus obstruktív tüdőbetegségé és a Parkinson-kóré.

Arról, hogy az Elérhető gyógyszerek program keretében jelenleg mely gyógyszerekhez lehet hozzájutni ingyenesen, s melyekhez kisebb hozzájárulás fejében, a készítmények aktuális listájáról tájékozódhatnak az érintettek, amely az Egészségügyi Minisztérium weboldaláról érhető el. Megtudhatja, hogy mely patikákban kaphatók a szóban forgó gyógyszerek, aki felhívja a Nemzeti Közegészségügyi Szolgálat (NSZZU) kapcsolattartó központját, de önállóan is megtalálhatjuk a programban részt vevő intézményeket a patikák ajtajára ragasztott „Тут є Доступні ліки” matrica alapján.

 (pszv/korrespondent.net)