Villamosenergia-tarifák: Mérlegel a kormányzat

2023. április 21., 11:50 , 1155. szám

A hatóságok az áramdíjak felülvizsgálatára készülnek. Mikor születhet meg a döntés, és mennyivel drágul a villamos energia?

Az Ekonomicsna Pravda (EP) írásában emlékeztet, hogy immár hetek óta napirenden van Ukrajnában a lakossági áramdíjak felülvizsgálata. A mindenkor rendkívül kényes téma a nagy háború kitörésével és az ország jelenlegi gazdasági helyzetében még több odafigyelést igényel.

A népszerűtlen lépés szükségességét indokolva a kormányzat igyekszik megértetni, hogy a díjemelés elsősorban a tehetős polgárokat érintené, és minden pénzt az energetikai infrastruktúra helyreállítására, illetve a télre való felkészülésre fordítanak. Az orosz rakéták okozta károk már meghaladták a 10 milliárd dollárt, s ha nem végzik el időben a javításokat, a polgároknak télen újabb támadások nélkül is áramszünetekkel kell majd szembenézniük.

„Szociális” tarifák és piaci ár

A lakossági áramdíjak esetleges felülvizsgálata mindjárt az oroszok terrortámadásait megszenvedő energiarendszer stabilizálása után, a tavasz közeledtével szóba került.

A témában megszólaló illetékesek ugyanazt bizonygatták: az áram tényleges ára a többszöröse a jelenlegi lakossági tarifának és ez ellen tenni kell valamit.

„A lakossági fogyasztók tarifája négyszer alacsonyabb a valós árnál. Ennek támogatásával az állam minden kilowatt­órát támogat függetlenül a fogyasztók jövedelmi helyzetétől. Évente több mint 140 milliárd hrivnya megy el ilyen támogatásokra” – mondta Jurij Bojko, a miniszterelnök tanácsadója.

Ukrajnában három tarifa létezik: két „szociális” tarifa a lakosság számára és egy piaci tarifa a vállalkozásoknak. A havi 250 kilowattóránál (kWh) kevesebbet fogyasztó háztartási felhasználók kWh-nként 1,44 hrivnyát fizetnek, a 250 kWh-t meghaladó fogyasztás esetén pedig 1,68 hr/kWh a díj. A jogi személyek díja, amely magában foglalja a villamos energia előállítási költségét, az áfát, az elosztási, szállítási, diszpécserezési és ellátási tarifát, meghaladja a 6 hr-t kilowattóránként.

Az oligarcha és a nyugdíjas ugyanannyit fizet

Az alacsony lakossági tarifák fenntartását az „általános közérdek biztosításának” rendszere, avagy az úgynevezett PSZO (a piaci szereplőkre kivetett speciális kötelezettségek) teszi lehetővé. Ez a rendszer egy kormányrendelet alapján 2019. július 1-től működik, s a jelenlegi helyzet szerint 2023. április 30-ig marad érvényben. Ha addig nem születik döntés a kormányhivatalokban a tarifák felülvizsgálatáról, akkor ez az időpont módosítható. Legutóbb március végén hosszabbította meg a kormány a PSZO-t április végéig.

E mechanizmus alapján a lakosság alacsony tarifáit két állami vállalat – az Enerhoatom és az Ukrhidroenerho – terhére fedezik. Ők értékesítik az áramot a nagy fogyasztóknak és a cégeknek, a nyereségből pedig kompenzálják a „szociális” és a piaci tarifák közötti különbséget.

A nagy háború előtt ez a mechanizmus megfelelően működött, 2022. február 24. után azonban megváltozott a helyzet. Az orosz invázió előtt az országban a fogyasztás 70%-a a piaci árat fizető jogi személyekre esett. Miután elkezdődtek a harcok, a lakosság fogyasztása 20%-kal, a cégeké pedig 40%-kal esett vissza, ami felborította az egyensúlyt, és lehetetlenné tette a PSZO-modell működését.

A miniszterelnök tanácsadója szerint a PSZO végrehajtására fordított összeg oroszlánrészét a piaci árat megfizetni képes tehetősebb polgárok tarifáinak kompenzációjára fordítják. Vagyis egy átlagos nyugdíjas faluhelyen ugyanannyit fizet az áramért, mint a Forbes-listán a száz leggazdagabb közé tartozó személy, vagy egy parlamenti képviselő, akinek tucatnyi lakása is van.

Az Energiaügyi Minisztérium adatai alapján Ukrajna lakosságának több mint 75%-a havonta legfeljebb 250 kWh áramot fogyaszt. Ők elsősorban a lakosság kitett, sebezhető rétegeihez tartoznak. Ugyanakkor a több száz négyzetméter alapterületű házak tulajdonosai (úszómedence, gyepöntözőrendszer, elektromos szauna és fűtött padló) havonta több mint 10 ezer kWh-t is fogyaszthatnak. Az állam az előbbieknek és az utóbbiaknak egyaránt kompenzálja a tarifák közötti különbséget.

Bojko szerint, ha a jelenlegi rendszert, amelyben az összes fogyasztót a felhasznált energia teljes mennyisége után támogatják, felváltanák a lakosság kiszolgáltatott rétegeinek célzott támogatásával, akkor 140 milliárd hrivnya helyett évi 40 milliárd hrivnyát kellene támogatásra fordítani.

„Egy ilyen stratégia kevesebbe kerül az adófizetőknek, és lehetővé teszi a legalacsonyabb jövedelmű polgárok védelmét” – adott hangot meggyőződésének a tanácsadó.

Ennek a forgatókönyvnek a megvalósításához egy világos és méltányos támogatási mechanizmust kell kidolgozni.

Hogyan változhatnak a tarifák?

A miniszteri kabinet, az Energiaügyi Minisztérium és az NKREKP (az energiaszektor és a közműdíjak állami szabályozását végző nemzeti bizottság) munkacsoportjai javaslatokat dolgoznak ki a tarifák felülvizsgálatára. Az EP forrásai szerint jelenleg több koncepció is létezik, döntés azonban még nincs.

A legvalószínűbb mechanizmus két kategóriába sorolná a fogyasztókat: a havi 1000 kWh-ig és az afelett fogyasztók.

„A havi ezer kilowattóránál többet fogyasztó tehetős emberek számára 6–6,2 hrivnyás tarifa megállapításáról egyeztetnek. Ezt a díjat a tervek szerint hosszabb távra, például egy évre állapítanák meg, később pedig, ha szükséges, felülvizsgálnák.

A legfeljebb ezer kilowatt­órát fogyasztók kategóriáját illetően az egyeztetések még tartanak. 30–40 százalékos díjemelésről tárgyalnak, de fennáll annak a lehetősége, hogy mindent a jelenlegi szinten hagynak – közölte a munkacsoport egyik képviselője az EP-vel.

A portál úgy tudja, lehetséges, hogy még április végéig elfogadják az új rendszert. Technikai szempontból a tarifák felülvizsgálatáról szóló végső döntés meghozatala a miniszteri kabinet hatáskörébe tartozik, az EP forrása szerint azonban az utolsó szó Volodimir Zelenszkij államfőé, aki „nagyon figyelmesen követi a tarifák témáját”.

                (szcs/epravda.com.ua)