Oktatás: Kevesebb tantárgy, lényeg a tartalom?

2023. április 26., 19:09 , 1156. szám

Ukrajna új tudományos és oktatási minisztere, Okszen Liszovij kijelentette, hogy csökkenthetik az iskolákban a diákoknak oktatott tárgyak számát. A tárcavezető szerint, akinek Facebook-bejegyzését a TSZN idézi, egy ilyen kezdeményezés segíthet megoldani az oktatási programok optimalizálásának kérdését. A tisztviselő felszólította az ukránokat, hogy „beszéljenek őszintén” a kérdésről, megjegyezve, hogy szólnak érvek mellette és ellene is.

Liszovij a kezdeményezést azzal indokolja, hogy az iskolásoknak az elmúlt években előbb a járvány, majd a teljes körű háború idején kellett tanulniuk.

„Nagyon nagy a gyermek terhelése: a pszichológiai is és a szellemi is. Egyaránt szó van itt a tantárgyak nagy számáról, az online tanulásról és a pótfoglalkozásokról, behozandó a lemaradást” – írja a miniszter.

A tárcavezető emlékeztet, hogy 7–9. osztályban a gyerekeknek körülbelül 20 tantárgyuk van hetente, és ennyit „stressz és online tanulás nélkül is nehéz elsajátítani”, ugyanakkor nem mindenkinek van lehetősége táblagépet használni a távoktatáshoz.

A leterheltség miatt a tanulók a számukra fontos tárgyakra kezdenek összpontosítani.

„Tulajdonképpen nem is az a kérdés, hogy hány tantárgy legyen, hanem az, hogyan lehet optimalizálni az oktatási programokat, milyen terhelést kapnak a gyerekek a tanórákon és házi feladatnak, milyen formában zajlik a tanulás” – mutat rá.

Liszovij emlékeztetett, hogy Ukrajnában a felső tagozatos szakosított iskolákban 2027-től a diákok megválaszthatják majd, hogy milyen irányban szeretnék folytatni a tanulást.

„Következésképpen ennek változtatnia kell a megközelítésen a multidiszciplinaritástól egy konkrét profil felé, amely érdekes az iskolás számára” – véli az illetékes.

Az Oktatási és Tudományos Minisztérium vezetője arra kérte a polgárokat, hogy csatlakozzanak a kérdés megvitatásához a Facebook közösségi oldalon. Amint várható volt, a felhasználók éltek a lehetőséggel, és nem rejtették véka alá a véleményüket. Ízelítőül következzék néhány hozzászólás – a teljesség igénye nélkül.

„A fiamnak az ötödik osztályban tanulva Németországban volt ideje pihenni iskola után, elmenni az edzésre, majd elvégezni egy-két házi feladatot matematikából és nyelvből. (Ukrajnában – a szerk.) a gyerek a végletekig leterhelt, és már a sportot sem élvezi, tudván, mennyi házi vár rá otthon. Lehet, hogy a gyerekeink okosabbak külföldi társaiknál, de mindenképpen boldogtalanabbak náluk.”

„Véleményem szerint és megfigyeléseim szerint a gyerekek túlterheltek. Ráadásul most az oktatás vetélkedik az ukrán gyerekekért, akik biztonságos országokba utaztak ki, ahol egyszerűbb, áttekinthetőbb, szórakoztatóbb az oktatás. Sok felesleges tantárgy azért jött létre, mert hosszú éveken át különböző emberek bizonyítani akarták, hogy közük van az oktatáshoz, a tudományhoz, és legalább be akartak vezetni valamit. Az egyszerűséget és az átláthatóságot nem vezették be.”

„Az ötlet nagyszerű, de mi lesz a megvalósítással, a tanárokkal – a különböző területek gyakorlóival?! Nálunk olyanok írják a programokat, akik távol állnak a gyakorlati oktatástól, aztán valahogy ki kell találnunk, hogyan adaptáljuk azokat a gyerekekre” – kommentálták a szülők és a pedagógusok a bejegyzést.

A tárcavezető által kezdeményezett vitába bekapcsolódott Szerhij Horbacsov oktatási ombudsman. Hangsúlyozta, az ukrán fiatalok nevelésének fő feladata nem a tantárgyak száma kell legyen, hanem a tudás és a kompetenciák, amelyeket az iskolások megszereznek.

„És itt nagyon sok variáció lehetséges – gyermekeink igényeitől és szükségleteitől függően. Ez az, amit tennünk kell, ezzel kell foglalkoznunk, nem a »tantárgyak« listájával, amelyek összetétele országonként nagyon-nagyon eltérő” – jegyezte meg az oktatási ombudsman.

Hozzátette: „Sajnos Ukrajna a kétes értékű élmezőnyhöz tartozik a »tantárgyak« számában. Ugyanakkor az oktatás minőségét tekintve elég középszerű – hogy ne használjunk kellemetlenebb meghatározást – eredményeink vannak: elég megnézni a nemzetközi PISA-felmérés eredményeit.”

Horbacsov emellett úgy véli, hogy az oktatás tartalmának módosításával szembeni ellenállást az váltja ki, hogy egyes pedagógusok vonakodnak az új oktatási módszerek és szemlélet elsajátításától.

„Miért ilyen szenvedélyesek a viták? A válasz egyszerű: az oktatás tartalmának újraformálása azzal a következménnyel jár, hogy az oktatásban sokaknak kell alapvetően felfrissíteni készségeiket és módszertani megközelítéseiket, elsajátítani az új oktatási módszereket, komolyan át kell képezniük magukat. És ez nem mindenkinek tetszik. Ezért az ellenkezés. De akkor is meg kell tennünk, az oktatás megújításával szembeni bármekkora ellenállást kelljen is leküzdenünk” – hangsúlyozta az ombudsman, akit a osvita.ua idéz.

(zzz/tsn.ua/osvita.ua)