IX. Keresztény Diákköri Konferencia Beregszászban

2023. április 28., 16:29 , 1157. szám

A GörögKör, az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégium és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) idén is megszervezte az Ortutay Elemér IX. Keresztény Tudományos Diákköri Konferenciát. Az elmúlt években a koronavírus, most pedig a háború miatt a rendezvényt a virtuális térben tartották meg nyolc fiatal kutató részvételével április 27-én.

A Keresztény Tudományos Diákköri Konferencia célja a keresztény szellemiségű tudományosság szorgalmazása, a különböző szakterületek keresztény vonatkozásának megtalálása, a történelmi egyházak örökségének és értékrendjének tudományos kutatásokban való megjelenítése, valamint a keresztény értékrendet valló magyar hallgatók találkozási lehetőségének megteremtése.

„Fontos, hogy a fiatalok ki tudják teljesíteni a képességeiket abban a szakmában, amit választottak, akik pedig ma vesznek részt a konferencián, a tudományt és a vallást is egyszerre választották maguknak” – hangsúlyozta Marosi István, az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégium igazgatója, valamint hozzátette: „Lényeges dolognak tartjuk, hogy az egyházi közösségek ott legyenek a tudomány világában is.”

A konferenciának idén is a hit és a vallás volt a központi témája. Az előadásokat két szekcióban – Bölcsészet- és társadalomtudományi, valamint Matematika- és természettudományi – hallgatták meg a zsűri tagjai.

A konferenciára történő jelentkezés 2023 januárjától egészen április 3-ig tartott. Ez idő alatt összesen kilenc diák nyújtotta be jelentkezését. Az előzetes bírálat során az egyik diák pályamunkáját a szervezők nem javasolták előadásra, így végül nyolc előadás hangzott el a konferencián.

A konferenciára a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola hallgatói mellett a Debreceni Egyetem növendék kutatói is képviseltették magukat.

„Fontos, hogy teret biztosítsunk a fiatal kutatóknak, ezért is hasznos a mai konferencia” – emelte ki Molnár József, a II. RF KMF Földtudományi és Turizmus Tanszékének docense, a konferencia Bölcsészet- és társadalomtudományi szekciójának zsűrielnöke.

„Örülök, hogy vannak fiatalok, akik kutatnak, és külön örömömre szolgál, hogy konferenciára is jelentkeznek, vállalják a munkát és annak bemutatását. Mindemellett külön köszönet a szervezőknek, akik teret biztosítanak a fiatal kutatók eredményeinek bemutatására” – fogalmazott Molnár József.

TV21 Ungvár/K. K.