KRISZ ifjúsági hétvége a Bereg Campben

„Mert jó az Úr…”

2023. május 2., 11:50 , 1157. szám

A Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet (KRISZ) 21 éve azt tűzték ki célul, hogy Kárpátalja ifjúságát szeretnék Istenhez vezetni, hogy a fiatalok megismerjék Őt és az Ő üdvözítő kegyelmét. A szervezet folyamatosan szervez alkalmakat a fiatalok számára, a legutóbbira április 28–30. között került sor a Bereg Campben. A programról Barta Attilát, a KRISZ elnökét, a Fornosi Református Gyülekezet lelkipásztorát kérdeztük.

– A most megrendezett hétvégén együtt dolgozott a KRISZ választmánya és csapata. A 80 fős alkalom központi témája az „elhívás” volt. Péntek délután érkeztünk meg, a beköltözést követően volt egy szabad foglalkozás, aztán vacsora, amit az evangelizáció követett. Ezen Jeremiás próféta elhívása volt a téma, ami azért is különleges, mert Jeremiás elhívásának a történetéből van a KRISZ választott igéje is: „Ne mond, hogy fiatal vagy, hanem menj, ahová csak küldelek.” Máté Richárd izsnyétei református lelkipásztor bontotta ki az igének az üzenetét a fiatalok előtt, majd közös dicsőítés és éneklés következett. Az este további részében pedig Birta Zoltán tartott a fiatalok számára táncházat, ami nagyon jól sikerült, hiszen a fiatalok megismerkedhettek egymással, kicsit felszabadulhattak.

Szombaton a reggelit követően Jakab Attila beregsomi református lelkipásztor tartott előadást Isten elhívása az üdvösségre címmel. Ezt a témát az előadás után kiscsoportos beszélgetések keretein belül beszéltük meg a fiatalokkal, az ebédet követően pedig szabad program volt. A délután további része szabadtéri ismerkedős, ügyességi játékokkal telt, mert Ugocsából és Beregből is bőven érkeztek fiatalok, akik még előzőleg nem ismerték egymást. Legalább 10 gyülekezet képviseltette magát. Ezután újabb előadás következett Isten elhívása a szolgálatra címmel, amelyet Pataki Gábor KRISZ-alelnök, a Mezőkaszonyi Református Egyházközség presbitere, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára tartott. Ezt a témát is csoportbeszélgetések formájában elemeztük a fiatalokkal. Este pedig Sipos József, a KRISZ korábbi elnöke, tiszakeresztúri református lelkész evangelizált, a tanítványok elhívásának a történetét hozta magával.

Ezt követően egy komolyabb hangvételű program következett, amelyen közösen énekeltünk, illetve az egyik munkatársunk bizonyságot tett az Úr Jézus Krisztusról, illetve arról, hogyan szolgál, mióta megtért és elindult Isten útján. Ezenkívül a nap különlegessége volt, hogy a délelőtti órákban minden fiatalnak választani kellett egy követ, és nem volt szabad letenniük egészen késő estig. Nem tudták, hogy mit jelképez ez a kő, egész nap hordozták magukkal. Majd ebben a dicsőítős, bizonyságtételes keretben elhelyeztünk egy keresztet, amit körülraktunk mécsesekkel, és mindenki a saját kövét letehette a kereszt alá. Ez a kő jelképezte azokat a bűnöket, amelyektől a fiatalok szerettek volna megszabadulni, otthagyni az Úr Jézus keresztjénél, s így a nap végén le tudták tenni, megszabadultak tőle. Így ért véget a szombat esténk.

Vasárnap ismét reggelivel indult a nap, majd a zárszó következett, egy igei biztatás, amelyben bátorítottuk a fiatalokat, hogy csatlakozzanak a gyülekezetben működő ifikhez, illetve vegyenek részt aktívan a KRISZ további programjaiban.

Dankai Péter