Az ENSZ-bizottság elítélte Oroszországot az emberi jogok „súlyos megsértése” miatt Ukrajnában

2023. május 4., 14:26 , 1157. szám

Április 28-án az ENSZ Faji Diszkrimináció Felszámolásával Foglalkozó Bizottsága mély aggodalmát fejezte ki az emberi jogoknak az orosz fegyveres erők és katonai magáncégek által elkövetett „súlyos megsértése” miatt Ukrajnában. Többek közt erőszakos eltűnésekről, kínzásokról, nemi erőszakról és bírósági eljárás nélküli kivégzésekről van szó. A bizottság felszólította az orosz hatóságokat, hogy vizsgálják ki az Ukrajna elleni teljes körű invázió során elkövetett jogsértésekről szóló bejelentéseket – írja a Szabadság Rádió (SZR) ukrán nyelvű hírszolgálata a Reutersre hivatkozva.

Az elkövetett jogsértések között említi még a bizottság jelentése a túlzott erőszak alkalmazását, az önkényes letartóztatásokat, a gyilkosságokat, valamint a gyermekek Ukrajnából Oroszországba történő kényszerű átszállítását is.

Oroszország állandó ENSZ-képviselete nem kommentálta a jelentést.

Az ENSZ-bizottság szerint Oroszország megtagadta tőlük a tájékoztatást.

Moszkva a teljes körű invázió kezdete óta tagadja a civilek elleni célzott támadásokat, annak ellenére, hogy léteznek erre utaló tanúvallomások és bizonyítékok – emlékeztet az SZR.

Korábban az Ukrán Főügyészi Hivatal jelentette, hogy a teljes körű invázió kezdete óta az orosz katonák által elkövetett potenciális háborús bűncselekmények mintegy 80 ezer esetét regisztrálták.

(pszv/radiosvoboda.org)