Világbank: Ukrajna csaknem minden negyedik lakosa a szegénységi küszöb alatt találta magát

2023. május 5., 19:15 , 1157. szám

A szegények aránya Ukrajnában tavaly 5,5%-ról 24,2%-ra nőtt – 7,1 millió ember volt a szegénységi küszöb alatt – derül ki a Világbank jelentéséből, amelyet az Ekonomicsna Pravda idéz a The Guardian nyomán.

„Tekintettel arra, hogy a munkanélküliség nem hivatalosan 36%, az infláció pedig elérte a 26,6%-ot 2022 végén, egyre több ukrán találhatja magát a szegénységi küszöb alatt a jövőben” – figyelmeztetett Arup Banerji, a Világbank kelet-európai regionális igazgatója.

Ami a szegénységi szintet illeti, nagy a szakadék a városok és a falvak között. Az elszegényedés legkézzelfoghatóbb következményei vidéken jelentkeznek.

Olena Bilan közgazdász szerint a helyzet még rosszabb lehetne a nemzetközi közösség hatalmas pénzügyi támogatása nélkül.

„A GDP 30%-os visszaesését látjuk elsősorban azért, mert Ukrajna áruinak 80%-át olyan kikötőkön keresztül exportálja, amelyekhez már nem fér hozzá. Nálunk 26%-os volt az infláció – megint csak: lehetett volna rosszabb is –, de az emberek bére sem változott, és a valuta 20%-kal leértékelődött a dollárral szemben” – mondta el újságíróknak.

Bilan hozzátette, hogy ebben a helyzetben továbbra is a foglalkoztatás kérdése a legproblémásabb.           

(szcs/epravda.com.ua)