NBU: Az ukrajnai bankok máris többet kerestek, mint tavaly egész évben

2023. május 7., 18:25

A fizetőképes ukrán bankok nettó adózás utáni eredménye 2023. január–márciusban 34 milliárd hrivnyát tett ki, szemben a tavalyi év azonos időszakának 152 millió hrivnyás veszteségével – közölte a korrespondent.net az Ukrán Nemzeti Bankra (NBU) hivatkozva.

Az NBU szerint a banki bevételek január–márciusban 46,6%-kal 103,984 milliárd hrivnyára nőttek, míg a kiadások 1,6%-kal 69,928 milliárd hrivnyára csökkentek.

„A szektor jövedelmezőségének fő tényezői a banki tevékenység fokozatos élénkülése következtében fellépő bevételnövekedés és a tartalékképzés viszonylag jelentéktelen volumene” – jelezte az NBU.

Az első negyedév nettó kamatbevétele 41%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. „A betéti kamatok emelkedése következtében a kamatkiadások jelentős növekedése ellenére a kamatbevételek még jelentősebben nőttek” – tette hozzá a jegybank sajtószolgálata.

A nettó jutalékbevétel 20%-kal nőtt 2022 első negyedévének eredményéhez képest. A banki szolgáltatások volumene a gazdasági tevékenység fokozatos élénkülésével helyreáll – többek között az energia-infrastruktúra elleni tavaly év végi – ez év eleji támadások után –, jegyezte meg az NBU.

A bankok jövedelmezőségének növekedéséhez hozzájárul a devizavételi és -eladási műveletek pozitív eredménye is, amely az első negyedévben 2,3-szer haladta meg az egy évvel korábbit.

A 2023. április 1-jei állapot szerint a 65 fizetőképes intézményből mindössze öt bank volt veszteséges, összesen 40 millió hrivnya veszteséggel.

A portál emlékeztet, a 2022-es eredmények szerint az ukrán bankok össznyeresége a harmadára – 24,7 milliárd hrivnyára – csökkent a 2021-es rekordévhez képest. Így 2023-ban a bankok máris többet kerestek, mint 2022-ben egész évben.

(korrespondent.net/Kárpátalja)