Csák János: Kőrösi Csoma Sándor a magyar nemzet egyik legnagyobb hőse

2023. május 10., 09:55 , 1157. szám

Kőrösi Csoma Sándor a magyar nemzet egyik legnagyobb hőse, aki mikor a magyar őshazát ment keresni, a legmodernebb tudással szerelte fel magát, és napjainkban is ez a feladatunk – jelentette ki Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter múlt csütörtökön az erdélyi Kovásznán, a 33. Kőrösi Csoma Sándor Napok nyitóünnepségén.

Csák János beszédében rámutatott: a magyaroknak tiszteletben kell tartani a múltat, ismerni az örökségüket és megszerezni a legmodernebb tudást, mert csak akkor maradhatnak versenyképesek a Kárpát-medencében.

Hangsúlyozta, hogy „Kodály és Bartók népe vagyunk”, akik a Kárpát-medence összes népének a zenéjét gyűjtötték, és azt kívánta, hogy a magyarokhoz hasonlóan „a Kárpát-medencében élő összes többi nép is találja meg azt a szellemi jelenséget és lelki örökséget, ami az övé”. „Tapasztalják meg azt a nagylelkűséget is, hogy lehet együtt élni, el kell fogadni azokat, akikkel ezer év köt össze itt, a Kárpát-medencében” – kívánta a magyarokkal közös sorson osztozó népeknek Csák János.

A magyarok feladata pedig, hogy Kőrösi Csoma Sándor elszántságához, Széchenyi István emelkedettségéhez és Babits Mihály okosságához híven gyarapítsák és továbbadják kultúrájukat, hogy 1 100 év múlva is legyenek „boldogan élő, gazdaságilag erős, kulturálisan magabiztos magyarok” a Kárpát-medencében – mutatott rá a miniszter.

A Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület szervezte háromnapos rendezvény fáklyás nyitóünnepségét a 33 éves hagyományhoz híven a kovásznai művelődési ház előtti parkban, a Csoma-szobornál tartották. A megjelent vendégeket és helyieket Gyerő József polgármester köszöntötte, aki emlékeztetett arra, hogy Kőrösi Csoma Sándor a könyvek, a tudás, a szellemi haladás révén tett egyedül többet, mint kora hadseregei. Ma is „könyves kapocsemberekre van szükség” – hangsúlyozta.

Ferencz Éva, a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület elnöke az évente megrendezett Csoma-napok mellett „a dolgos hétköznapok” fontosságát hangsúlyozta, mikor mindenki „teszi a dolgát”, ahogy Csoma is tette; a kitartás, a helytállás az ő útjának a követése. Napjainkban, az elvándorlás korában különösen aktuális a Háromszék „védjegyének” számító Kőrösi Csoma Sándor példája, hogy miként lehetett külföldön is hazafi, hogyan válhatott az idegenben szerzett tudása a nemzet javára, és hogyan maradhatott haláláig székely-magyar – mondta.

 (MTI/Kárpátalja)