Oktatási ombudsman: Az iskolának nincs joga tiltani a mobiltelefont

2023. május 29., 08:44 , 1160. szám

Szerhij Horbacsov oktatási ombudsman kijelentette, hogy az iskolának nincs joga megtiltani a diákoknak, hogy mobiltelefonjuk legyen – írja az Interfax–Ukrajina hírügynökség.

„A mobiltelefonok iskolai használatának tiltása vagy engedélyezése vitatott kérdés, amely nemcsak Ukrajnában, hanem külföldön is felvetődik időről időre különböző országokban. Hiszen egyrészt a mobileszközök oktatási célú felhasználása segíti változatosabbá tenni a tanórákat, elősegíti a diákok tanulását, többek közt fejleszti a médiajártasságot. Ezenkívül, ha van nálad mobiltelefon, szükség esetén gyorsan kapcsolatba léphetsz a szülőkkel. Másrészt a mobiltelefon használata elvonhatja a figyelmet a tanulásról, amikor nem rendeltetésszerű a használata, hozzájárulhat az akadémiai tisztességtelenséghez, csökkentheti a tanulók fejlődése szempontjából fontos interperszonális kommunikáció szintjét, közrejátszhat a megfélemlítésben, az illegális fénykép- vagy videófelvétel-készítésben, valamint a gyermek ellen és a gyermek által elkövetett bűncselekményekben” – áll az oktatási ombudsman sajtószolgálatának közleményében.

Megjegyzik, hogy Ukrajnában jogszabályi szinten nem tiltott a mobiltelefonok használata az oktatási intézményekben, ezért az iskolának nincs joga megtiltani a diákoknak, hogy mobileszközük legyen.

„Ha azonban a mobiltelefon használata a tanuló által zavarja az oktatási folyamatot, többek közt elvonja az ő vagy más tanulók figyelmét az óra alatt, a tanárnak joga van észrevételt tenni, és követelni, hogy a tanuló ne zavarja tovább az órát” – jelezte az ombudsman.

A közlemény szerint az Oktatási Ombudsman Hivatala hat ország (Németország, Franciaország, Lengyelország, Svédország, Japán és Nagy-Britannia) tapasztalatait tanulmányozta a mobileszközöknek az oktatási intézményekben való használatára vonatkozó szabályokkal kapcsolatban, amiből kitűnt, hogy egyes országokban (például Franciaországban és Svédországban) bizonyos esetek kivételével törvényi szinten tiltott a mobiltelefonok használata. Franciaországban a tilalom az oktatási intézményen kívül szervezett oktatási tevékenységek, köztük a séták, kirándulások során történő mobiltelefon-használatra is vonatkozik.

Ugyanakkor Németországban, Lengyelországban és Nagy-Britanniában az iskolák önállóan határozzák meg a mobileszközök használatának szabályait, miközben Lengyelországban és Nagy-Britanniában történtek kísérletek a kérdés törvényszintű szabályozására a mobiltelefonok betiltásával.

„Japánban viszont éppen ellenkezőleg, a mobiltelefonok teljes betiltása után bizonyos feltételek mellett engedélyezték a mobiltelefonok használatát. A legtöbb országban megengedett a mobiltelefonok használata a szülőkkel való vészhelyzeti kommunikációra, de az intézményben speciálisan kijelölt helyeken vagy meghatározott feltételek mellett” – áll a közleményben.

(szcs/interfax.com.ua)