Magyarországi iparkamarák összefogásával kapott humanitárius segélyt Bátyú

2023. július 3., 08:46 , 1166. szám

Több támogató kereskedelmi és iparkamara együttműködésének köszönhetően Magyarország Ungvári Főkonzulátusának koordinálásával nagy értékű segélyszállítmány érkezett Kárpátaljára. Ez alkalommal a beregszászi járási Bátyú község kérésére indítottak gyűjtést annak érdekében, hogy hozzá tudjanak járulni a helyi önkormányzat terheinek csökkentéséhez a belső menekültek ellátása terén. Az akció a Magyar‒Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara (MUKIK), valamint a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara (PMKIK) tagjai összefogásának köszönhetően jött létre. A kamionnyi szállítmány olyan élelmiszereket és háztartási cikkeket tartalmaz, amelyekre a belső menekülteknek napi szinten szükségük lehet, illetve bútorokat és televíziókat is adományoztak.

A humanitárius segély átadására vasárnap délben az Eurocar üzem területén került sor, ahol jelen volt dr. Vereczkey Zoltán, a PMKIK elnöke, Gelb Sándor, a MUKIK elnöke, Bacskai József főkonzul, Tóth Miklós, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője, Vitalij Matyij, a Beregszászi Járási Katonai Közigazgatás elnöke, Dmitro Taranenko, Bátyú polgármestere és Séra Viktória, a Bátyúi Kistérség Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Sportügyi Osztályának vezetője.

– Kamaránknak a 2010-es évek közepétől kezdődően nagyon élénk és erős kapcsolata van a kárpátaljai régióval. Többször folytattunk itt üzleti delegációkkal tárgyalásokat, komoly üzleteket is kötöttünk – jegyezte meg Vereczkey Zoltán, a PMKIK elnöke.

Elmondta, hogy 2018-ban egy konferenciát tartottak, amelyen felhívták a figyelmet a Tisza élővilágának a megóvására és annak a hulladékgazdálkodási problémának a kezelésére, melynek következtében most már a magyar kormány támogatásával Kárpátalján egy nagyon komoly hulladékfeldolgozó üzem épül.

– A mi kapcsolatunk háború előtti. A háború viszont kiváltotta azt, hogy ha itt barátaink, ismerőseink élnek, akkor nekünk segíteni kell. Így a gyászos 2022. február 24-ét követően már eddig két alkalommal tartósélelmiszer-segélyt hoztunk ki Kárpátaljára. A Kahovkai Vízerőmű gátjának felrobbantását követően, amikor arról érkeztek hírek, hogy ismét belső menekültek érkezhetnek Kárpátaljára, akkor gyűjtést indítottunk, hogy ezúttal a Bátyú központú kistérség önkormányzatának terheit csökkentsük a belső menekültek és a helyi rászorulók ellátását illetően.

Elhangzott, hogy az egyik panziótulajdonos felajánlotta az épp rekonstrukció alatt lévő ingatlanjának a még tökéletes állapotban lévő ágyait, matracait, ágyneműit. Ez volt az alapötlet. Ehhez jöttek még a kamara informatikai rendszeréből nélkülözhető televíziók.

– Tóth Miklós és Dmitro Taranenko, Bátyú polgármesterének kérésére tartós élelmiszert is hoztunk annyit, amennyi erre a kamionra felfért. A mintegy hét tonnányi szállítmány értéke, amelynek jelentős részét tartós élelmiszer, higiéniai és tisztítószerek teszik ki, 3–3,5 millió forint között van. Az ágyak, matracok, ágyneműk és televíziókészülékek értékét nehéz megmondani, mert újonnan egy az ára, a használt dolgoknak meg kevésbé meghatározható pontosan – mondta Vereczkey Zoltán.

Gelb Sándortól, a Magyar–Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara elnökétől megtudtuk, hogy a Bátyúi kistérséggel és a polgármesterrel több éves  munkakapcsolatot tartanak fenn.

– Most egy listával kerestek meg minket, hogy mire lenne szükségük. A szállítmányt a bátyúi önkormányzat igényei szerint állítottuk össze. Ezt a szállítmányt további adomány fogja követni. Vereczkey Zoltánnal azon dolgozunk, hogy őszre egy újabb segélyszállítmányt hozzunk, amelyben remélhetőleg nagyobb lesz a megyei kamarák vállalása – emelte ki Gelb Sándor és elmondta: terveik szerint néhány napon belül ivóvízszállítmányt indítanak útra a Dnyipro partján fekvő, délkelet-ukrajnai Nyikopolba, a Beregszászi Linner Bertalan Járási Központi Kórház pedig egy mentőautót kap a közeljövőben.

– Bátyúban 150 menekült él, közülük többen továbbra is a municipális intézményekben, a többiek a magánszektorban. A közel másfél éve oktatási és szociális létesítményekben élő belső menekülteknek Kárpátalja és a kelet-ukrajnai Luhanszk megye katonai közigazgatási hivatalai, valamint a Vöröskereszt támogatásával a kistérségben állandó lakóhelyeket építenek. Az új lakásokban jó hasznát veszik majd a tárgyi adományoknak. A tartós élelmiszerekből pedig a belső menekülteken kívül a kistérségben élő közel 300 nehéz helyzetű helyi családnak is jut – mondta Dmitro Taranenko polgármester.

Az újabb magyar humanitárius segélyszállítmányt megköszönve Vitalij Matyij, a Beregszászi Járási Katonai Közigazgatás elnöke közölte, hogy a járás az elmúlt időszakban hivatalosan több mint 20 ezer belső menekültet fogadott, volt, aki néhány napot vagy hónapot élt ott, aztán egyesek vagy hazautaztak, vagy külföldre.

– Jelenleg kevesebben vannak, de sokak lakhatási körülményei nem megfelelőek. Emellett újabb áttelepülők érkezésére is számítani lehet, akiknek az ellátásáról gondoskodniuk kell az önkormányzatoknak – jegyezte meg.              

Rehó Viktória