Pont került a 16 éves harkivi gyilkos ügyének végére

2023. szeptember 22., 18:51

Harkivban egy 16 éves fiú brutálisan megölte lányismerősét. Előbb a fejére mért ütéseket, majd késsel végzett vele, azután elásta. Az ügyben a nyomozás és a tárgyalás két évig tartott – jelentette a TSZN a Harkiv Megyei Ügyészség sajtószolgálata nyomán.

„2019 júniusában a fiú egy vízmosás közelében, a harkivi Lisza Horától nem messze személyes ellenszenv miatt számos ütést mért nőismerőse fejére. Ekkor az elkövető 16 éves volt. Mivel úgy gondolta, hogy az okozott testi sérülések nem elégségesek, hogy beálljon a lány halála, a fiú elővette a nála lévő kést, és azzal több csapást mért az áldozat különböző testrészeire, melyekbe a lány belehalt. Miután megbizonyosodott róla, hogy a lány meghalt, a fiú annak a háznak a közelében temette el, ahol élt” – áll a jelentésben.

2021. október 26-án a bíróság bűnösnek mondta ki a 18 éves fiút különös kegyetlenséggel elkövetett szándékos emberölésben (a Büntető törvénykönyv 115. cikkelye 2. pontjának 4. alpontja alapján), és 15 év szabadságvesztésre ítélte. Az áldozat édesanyjának 1 millió hrivnya összegű erkölcsi kártérítés iránti polgári jogi keresetét is kielégítették.

A védelem az ítélettel nem értett egyet, és fellebbezést nyújtott be, amelyben a szabadságvesztés időtartamának 12 évre mérséklését, valamint a megtérítendő erkölcsi kár 300 ezer hrivnyára csökkentését kérte.

A Poltavai Fellebbviteli Bíróság bírói tanácsa az ügyészek álláspontját támogatta, és helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét.

(tsn.ua/Kárpátalja)