Rászoruló és belföldi menekült ukrán kisiskolásoknak adományozott iskolatáskákat a Rákóczi Szövetség

2023. szeptember 23., 08:12 , 1178. szám

Kétszázhatvan első osztályos ukrán kislány és kisfiú számára adott át iskolatáskákat Magyarország Ungvári Főkonzulátusának képviselője. Az eseményre a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztráció üléstermében került sor szeptember 20-án, ahol az oktatási intézmények vezetői vehették át az iskolatáskákat.

Az átadó alkalmával Cseh Áron, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának vezető konzulja kiemelte: ahogy a tavalyi iskolatáska-programot is nagy örömmel fogadták Kárpátalja különböző településein, úgy idén is hatalmas öröm volt a kisiskolásoknak, a szüleiknek és a szervezőknek egyaránt.

„Ez a humanitárius akciók egyik legszebbje és legmeghatóbbja, hiszen gyerekeket tudunk támogatni” – emelte ki Cseh Áron.

A 260 iskolatáskát az igényeknek megfelelően, a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztráció Oktatási Főosztályával egyeztetve osztották ki. Az átadáson az adományban részesülő kistérségek és iskolák képviselői voltak jelen.

Mihajlo Timcsuk, a Kőrösmezői kistérség oktatási osztályának munkatársa elmondta, a régióban nagyon sok a különböző kategóriájú rászoruló gyermek.

„Úgy gondolom, ezekben a nehéz időkben a gyerekeknek van a legnagyobb szükségük a támogatásra, éppen ezért nagyon fontosak az effajta ajándékok és támogatások” – mondta Mihajlo Timcsuk.

Marianna Maruszinec, a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztráció Oktatási Főosztályának igazgatója kiemelte, a humanitárius akciónak fontos üzenete van, mivel a szeptember 21-i nemzetközi békenap előtt valósult meg.

„Őszinte hálánkat fejezzük ki a szervezőknek és a magyarországi Rákóczi Szövetségnek. Ez a támogatás ismét megerősíti azt, hogy Magyarország nem közömbös az ukrajnai problémák iránt” – fogalmazott beszédében Marianna Maruszinec.

A főosztály igazgatója mindemellett kiemelte, hogy idén nyáron 3 000 iskolás gyermek külföldi üdültetését szervezték meg, 1 800 gyermek számára Magyarország biztosított tartalmas nyári programot.

A humanitárius akció a diplomáciai képviselet kezdeményezésére és a Rákóczi Szövetség támogatásával valósult meg.

TV21 Ungvár/K. K.