Az USAID 12 000 tonna műtrágyával látja el az ukrán gazdákat az őszi vetéshez

2023. szeptember 29., 13:15

Az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) 12 000 tonna műtrágyával látja el az ukrán mezőgazdasági vállalkozásokat az őszi vetési kampányhoz. Az Ukrinform tudósítója szerint a támogatást az 5 millió dollár értékű műtrágya formájában a Koreai Köztársaság Külügyminisztériuma biztosította.

Az USAID Agrár- és Vidékfejlesztési Programján (AGRO) keresztül 12 ezer mikro-, kis- és közepes mezőgazdasági termelő részesül ásványi műtrágyában. A program minden résztvevője 1 tonna nitroammophoskát (NPK 16:16:16/15:15:15) kaphat alap- és indítótrágyázásra az Állami Agrárnyilvántartás (DAR) segítségével.

„Az Oroszország által a mezőgazdaság ellen meghirdetett háború az ágazat minden aspektusát érinti, beleértve a műtrágyákat is. 2023-ban a műtrágya 60%-os csökkentésének lehettünk tanúi a finanszírozás és a hozzáférés hiánya miatt. Éppen ezért a mai, a Koreai Köztársasággal és Ukrajnával közös rendezvény fontos lépés a probléma megoldásában” – mondta el Bridget Brink, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete.

Mikola Szoljszkij agrárpolitikai és élelmezésügyi miniszter köszönetet mondott az amerikai és a koreai félnek a koordinációért és a segítségért.

(ukrinform.ua/Kárpátalja)