A gépjármű rendőrség általi megállításának lehetséges okai

2023. október 2., 10:32 , 1178. szám

„Miért állíthatja meg a közlekedési rendőr az autót?”

– Az okok kimerítő listáját, amelyek miatt a közlekedési rend­őr/járőr megállíthatja a gépjárművet, A nemzeti rendőrségről szóló törvény (Закон України «Про національну поліцію») 35. cikkelye tartalmazza.

Ezek az okok a következők:

– a közlekedési szabályok megsértése;

– a jármű meghibásodásának nyilvánvaló jelei;

– arra vonatkozó információ áll rendelkezésre, hogy a gépjármű vezetője vagy utasai közúti balesetben, közigazgatási (adminisztratív) szabálysértésben vagy bűncselekményben érintettek, valamint hogy a gépjármű közlekedési baleset, közigazgatási szabálysértés vagy bűncselekmény elkövetésének tárgya vagy eszköze;

– ha a járművet körözik;

– ha szükség van a jármű vezetőjének vagy utasainak tanúként való meghallgatására közlekedési baleset, közigazgatási szabálysértés vagy bűncselekmény körülményeiről;

– ha a járművezetőnek segítséget kell nyújtania a közlekedés többi résztvevőjének;

– ha a járműhöz rögzített rakomány veszélyt jelent a többi közlekedőre;

– ha az illetékes hatóság a forgalom korlátozásáról vagy leállításáról dönt;

– ha a más országban nyilvántartásba vett jármű leállítása annak megállapítása céljából történik, hogy azt olyan személynek adták a tulajdonába, használatába vagy bocsátották a rendelkezésére, aki nem hozta be a járművet Ukrajna vámterületére, vagy nem jelentette be tranzit vámrezsimbe.

Végül megjegyezném, hogy az 1456. sz. kormányrendelet («Порядок перевірки документів в осіб, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян під час забезпечення заходів правового режиму воєнного стану», затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2021 р. № 1456) 10. pontja értelmében a felhatalmazott személynek hadiállapot idején a fenti eseteken túl joga van megállítani a közúti ellen­őrző, ki- és beléptető pontokon  áthaladó járműveket.  

hk