Hepatitis A fertőzést jelentettek Dnyipropetrovszk megyéből

2023. október 4., 11:52

Vírusos hepatitis A fertőzést észleltek Dnyipropetrovszk megye Kamjanszkei járásának egyik falujában – jelentette a korrespondent.net az Egészségügyi Minisztérium nyomán.

A tájékoztatás szerint egy család betegedett meg. A szülőket már hazaengedték a kórházból, gyermekük továbbra is orvosi felügyelet alatt áll.

A megyei Betegségfelügyeleti és Megelőzési Központ tájékoztatása szerint a fertőzés valószínűleg a mindennapi érintkezés útján, valamint a személyes higiénia szabályainak be nem tartása miatt következett be.

„Folyamatban van a fertőzött közeg járványügyi vizsgálata: az ivóvíz virológiai, bakteriológiai és köztisztasági-kémiai vizsgálata. A lakosság körében további fertőzéses esetet nem jegyeztek fel” – hangsúlyozta az Egészségügyi Minisztérium.

A hepatitis A vírusos betegség, amely a májat támadja meg, s enyhe és súlyos lefolyású is lehet. A hepatitis A vírus fertőzött élelmiszer vagy víz fogyasztásával, a személyes higiénia szabályainak be nem tartása miatt, illetve családokban is terjed, amikor a fertőzött személy készít ételt a családtagoknak. A lappangási idő általában 14–28 nap. A leggyakoribb tünetek: gyengeség, láz, hasmenés, hányás, sárgaság.

Korábban jelentették, hogy 2023 nyolc hónapja alatt 57 botulizmusos esetet regisztráltak Ukrajnában, ezek közül kettő halálos volt.

(korrespondent.net/Kárpátalja)