Kuleba: Ha Ukrajna veszít, az Európa végét fogja jelenteni

2023. október 11., 15:08 , 1180. szám

Oroszország Ukrajna elleni teljes körű inváziója Európa számára egzisztenciális háború, így az európaiak nem engedhetik meg maguknak, hogy ne nyerjenek Ukrajnával együtt – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Forbesnak adott interjújában, amelyet a Jevropejszka Pravda (JP) ismertet.

Kuleba szerint Európában Ukrajna hosszú távú – „addig, ameddig szükséges” a győzelemhez – támogatásának narratívája érvényesül.

„Ez hangzott el az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjétől, Josep Borrelltől és a miniszterektől is. Európa számára ez egy egzisztenciális háború. Az európaiak értik: ez róluk is szól. Nem engedhetik meg maguknak, hogy ne győzzenek Ukrajnával együtt ebben a háborúban. Ha Ukrajna veszít, az Európa végét fogja jelenteni” – vélekedett Kuleba.

A JP emlékeztet, Kaja Kallas észt miniszterelnök úgy véli, hogy a szövetségeseknek ki kell állniuk az idő próbáját az Ukrajnának nyújtott segély ügyében, mert most a Kreml éppen a „háborús fáradtságra” számít.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter is azt hangsúlyozta a minap, a világ nem engedheti meg magának, hogy „belefáradjon” a háborúba. Thordis Kolbrun, Izland külügyminisztere szintén erre fektette a hangsúlyt, egyben annak a véleményének adva hangot, hogy a jelenlegi körülmények között természetes és logikus Ukrajna felvétele a NATO-ba.

(hk/eurointegration.com.ua)