Munkaerőpiac: Jövőre is nőni fognak a bérek

2023. október 23., 08:45 , 1181. szám

A 2024-es költségvetési tervezethez csatolt előrejelzés az átlagbérek 20,6%-os növekedésével számol jövőre. Mi a helyzet a fizetésekkel Ukrajnában jelenleg, és mire számíthatunk a továbbiakban? – teszi fel a kérdést munkaerőpiaci körképében a korrespondent.net.

Az átlagfizetés több mint 20%-kal emelkedik

A jövő évi költségvetéshez mellékelt középtávú előrejelzés szerint 2024-ben 20,6%-kal nő a teljes munkaidőben foglalkoztatottak átlagkeresete Ukrajnában: a 2023-ra valószínűsített 18,12 ezer hr-ról 21,85 ezer hr-ra. Ehhez hozzáfűzik, eredetileg úgy becsülték, hogy az átlagkereset 2023-ban eléri a 18,31 ezer hrivnyát, a felülvizsgált előrejelzésben azonban 18,12 ezer hr szerepel. Ezenkívül a jövő évi átlagbér-növekedés azzal a feltétellel valósul meg, hogy a foglalkoztatottak száma 6,1 millió marad. Ez – amint sok egyéb feltétel teljesülése is – elsősorban a háború alakulásától, Ukrajna nemzetközi partnereinek támogatásától, valamint a világgazdaság állapotától függ.

Reálértéken (az inflációt is figyelembe véve) jövőre 6%-kal emelkednek a bérek.

„2024-ben a háztartások fogyasztása várhatóan növekedni fog, amit a havi átlagbér növekedése – mind nominálisan (21 852 hr-ra), mind reálértéken (6%) – segít majd elő. A fogyasztói kereslet élénkülésének további összetevője a munkanélküliségi ráta 2024. évi csökkenése lesz a 2023-as 18,8 százalékról 13,4 százalékra” – közölte a kormány.

Az átlagbér növekedése mellett a miniszteri kabinet a jövő évi költségvetés tervezetében a minimálbér kétlépcsős emelését is előirányozza.

„Az első számú prioritás, akárcsak idén, a biztonsági és védelmi szektor lesz. Technika, fegyverek, drónok, rakéták, lövedékek – mindez rendkívül fontos számunkra. A költségvetés másik fókuszában a bérek – az orvosoké, a tanároké – és a szociális juttatások állnak. Jövőre a minimálbér kétlépcsős emelését tervezzük, előirányozzuk a nyugdíjak indexálását, finanszírozzuk a szubvenciókat, a lakóhelyüket elhagyni kényszerültek segélyeit és az egyéb kifizetéseket” – mondta el a 2024-es büdzséről Denisz Smihal miniszterelnök.

A jövő évi költségvetési tervezet a minimálbért január 1-jétől 7 100 hrivnyában, 2024. április 1-től 8 000 hrivnyában határozza meg, ugyanakkor az Egységes tarifaháló I. tarifakategóriájába tartozó munkavállaló alapbére január 1-től 3 195 hr, április 1-től 3 600 hr lesz. Emellett 2024. január 1-től a közalkalmazotti tisztségek besorolása alapján fogják bérezni a közalkalmazottakat. Az alsó fokozat bérét a minimálbér szintjén határozzák meg.

Az NBU előrejelzése

Ukrajnában idén a nominális átlagkereset 21,9%-kal, az inflációt figyelembe vevő reálbér pedig 3,7%-kal fog emelkedni – áll az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) előrejelzésében.

A jegybank szerint ezt fogja elősegíteni a reálszektor további alkalmazkodása a magas kockázatok melletti munkavégzéshez és a meglehetősen puha fiskális politika. Később a meghatározó tényező a munkaerő iránti kereslet növekedése lesz a felgyorsult gazdasági növekedés közepette.

„A határok teljes értékű megnyitása után a vállalkozások egy jelentős részének versenyeznie kell majd a munkavállalókért, többek közt a külföldi munkaadókkal is, ami jelentős tényezője lesz a további bérnövekedésnek. Ezzel összefüggésben a mobil és a kevésbé mobil munkaerő közötti bérkülönbség növekedése várható” – jegyzi meg az NBU.

Előrejelzésük szerint 2024-ben a nominálbérek 19,2%-kal, a reálbérek 5,7%-kal, 2025-ben a nominálbérek 12,4%-kal, a reálbérek 4,3%-kal nőnek.

Legmagasabb és legalacsonyabb fizetések

Ez év őszén tovább nőtt az átlagfizetés Ukrajnában, és elérte a 17 500 hr-t. A növekedés elsősorban Kijev, Lemberg és Odessza megyékben mondható számottevőnek, s leginkább a következő területeken volt érzékelhető: felső vezetés, vezetés (32 500 hr-tól 35 000 hr-ig); ingatlan (33 000 hr-tól 34 000 hr-ig); közlekedés (22 500-tól 23 500 hr-ig); média (16 500 hr-tól 17 000 hr-ig); jog (16 000–17 000 hr).

Továbbra is a legjobban fizetett állások közé tartoznak a nemzetközi gépkocsivezető (40 000 hr-tól), a ingatlankereskedő (35 000 hr), az autó-villanyszerelő, az autószerelő, a fúró, a főmérnök, a dízelszerelő (30 000 hr).

A legkevesebbet (6750 hr-tól 11 000 hr-ig) az ápolók, takarítók, kérdezőbiztosok, mosogatók, állatorvosi asszisztensek és árufeltöltők vihetik haza.

A work.ua foglalkoztatásirányítási rendszer szerint 2023 októberében Ukrajnában a legkeresettebbek az „Oktatás, tudomány” és a „Személyzeti menedzsment”, HR kategóriákban dolgozók. A jelenséget azzal magyarázzák, hogy az ősz az új tanév kezdete és az „üzleti főszezon” időszaka.

Jelentősen nőtt az állásajánlatok száma a „Kultúra, zene, show-biznisz”, a „Szálloda- és vendéglátóipar, turizmus”, valamint a „Szolgáltató szektor” kategóriákban is. Abszolút számokban viszont a legkeresettebb szakemberek a könyvelők, szakácsok, sofőrök, értékesítési vezetők, eladó tanácsadók.

A robota.ua álláskereső oldal a következő népszerű szakmákat emeli ki: sofőr, csapos, ügyvéd, futár, könyvelő, menedzser, pincér, barista, járőr.

Tetyana Paskina munkaerőpiaci szakértő szerint nagy a hiány a munkásszakmákban: szakácsok, varrónők, szerelők, összeszerelők kerestetnek. Ezt azzal magyarázza, hogy sok férfi elment katonának, a nők pedig kénytelenek voltak elhagyni az országot. Ennek tudható be, hogy a 2023. októberi állapot szerint az Állami Foglalkoztatási Szolgálatnál a „Szerszámos szakmunkások” kategóriában regisztrálták a legtöbb meghirdetett állást. Keresettek a varrónők, lakatosok, pékek, cukrászok, vízvezeték-szerelők, szobafestők, villany- és gázhegesztők stb.

Marija Abdullina munkaerőpiaci szakértő szerint az ukrán munkaerőpiacon a betöltetlen állások száma meghaladta az Oroszország teljes körű inváziója előtti szintet, és még a fronthoz közeli régiókban is nő a munkaerő iránti kereslet.

(zzz/korrespondent.net)