Az ukránok 60%-a kész várni az EU-csatlakozással Ukrajna érdekeinek védelmében

2023. október 28., 13:12

Az ukránok többsége – 60 százaléka – kész az EU-tagság megszerzésének elhalasztására, hogy Ukrajna megvédhesse érdekeit az Európai Unióval folytatott tárgyalások során – írja a Jevropejszka Pravda a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) által az EU Konzultatív Missziójának megbízásából készült felmérésre hivatkozva.

Ugyanakkor az ukránok mindössze 27%-a részesíti előnyben a gyorsított uniós integrációt, és támogatja az Európai Unió valamennyi törvényének és követelményének elfogadását.

A megkérdezettek 5%-a ellenzi Ukrajna uniós tagságát.

A válaszadók meglehetősen visszafogottak, ami annak megítélését illeti, hogy készen áll-e Ukrajna az Európai Unióhoz való csatlakozásra. Így csak 22% tartja Ukrajnát teljesen késznek, 43% pedig diplomatikusan reformok szükségességéről beszél. További 25% úgy gondolja, hogy Ukrajna egyáltalán nem áll készen.

A válaszadók 77%-a szerint fontos számukra, hogy Ukrajna az EU tagja legyen. Ezek 51%-a kijelentette, hogy nagyon fontos számára a csatlakozás. Ugyanakkor nyugatról kelet felé haladva csökken – 86%-ról 62%-ra – azoknak az aránya, akiknek fontos, hogy Ukrajna EU-taggá váljon, bár általában minden régióban többségben vannak, akik számára fontos az uniós tagság.

Sajtóértesülések szerint az Európai Bizottság arra készül, hogy november 8-án pozitív értékelést tesz közzé az Ukrajna által elért haladásról az EU-integráció folytatásához szükséges reformok terén, azonban ez az értékelés további feltételeket is tartalmazhat.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)