Megrendezték az I. BeregCulturFest Jótékonysági Folklórfesztivált

2023. november 6., 14:28 , 1184. szám

Az elmúlt hétvégén először került megrendezésre a Vérke-parti városban a BeregCulturFest jótékonysági folklórfesztivál. A szervezők a befolyt pénzösszeggel az ukrán fegyveres erőket és a Linner Bertalan Beregszászi Járási Központi Kórházat támogatták.

Az ünnepséget Babják Zoltán polgármester nyitotta meg. Elmondta, hogy a Beregszászi kistérség mindig is kitűnt gasztronómiai és kulturális rendezvényei által, azok egyedi hangulatával, hagyományaival és a szívbéli vendéglátással. „Sajnos a körülmények úgy hozták, hogy az elmúlt években, először a koronavírus-járvány, majd pedig a teljes körű orosz invázió és az új szociális-gazdasági kihívások miatt a háttérbe szorultak kulturális rendezvényeink. Ugyanakkor látnunk kell, hogy a frontvonalban az ellenséggel harcoló katonáink a függetlenség és a területi egység mellett sokrétű kultúránkat is védik. És mi rendkívül hálásak vagyunk katonáinknak azért, hogy nap mint nap életüket kockáztatják mindezért!” – emelte ki, hozzátéve, hogy a fesztivál révén szeretnék megmutatni, hogy a hagyományok minden körülmény ellenére élnek és fejlődnek. Beszéde végén köszönetet mondott a rendezvény szervezőinek: a városi tanács oktatási és kulturális osztályának, elöljárói körzeteinknek, s a jótékonysági rendezvény minden résztvevőjének és vendégének.

Az eseményen kitüntettek számos művészt a kistérség kulturális és művészeti fejlesztéséért, a látogatók számos tradicionális ételt, italt és édességet kóstolhattak meg, különféle kézműves termékeket vásárolhattak és megtekinthették a vidék együtteseinek fellépéseit.

A jótékonysági fesztivál második napja sajnálatos módon elmaradt a 128-as gépesített dandárt ért tragikus támadás miatt.

(VV/karpat.in.ua)