„Csak” két dollármilliárdos maradt Ukrajnában

2023. november 19., 18:09 , 1185. szám

Tavaly kilenc dollármilliárdos volt Ukrajnában, mára ketten maradtak. Az ukrán üzletemberek túlnyomó többségének vagyona jelentősen csökkent 2021-hez képest – írja a DW.

A két üzletember, akinek a vagyona továbbra is meghaladja az egymilliárd dollárt, nem más, mint Rinat Ahmetov, az SCM holding tulajdonosa és Viktor Pincsuk, akié az Interpipe cég – derül ki a leggazdagabb ukránok rangsorából, amelyet a NV tett közzé a napokban. A kiadvány is felhívja a figyelmet, hogy az elmúlt év során kettőre csökkent a dollármilliárdosok száma. Arra, hogy ilyen kevés legyen a milliárdos, utoljára 2006-ban volt példa.

Ahmetov vagyonát az NV 6,6 milliárd dollárra becsüli. Ez 40%-os csökkenést jelent 2021-hez képest. Ha azonban az üzletember aktívumait a Forbes áprilisban megjelent rangsorával vetjük össze, amely ezeket 5,7 milliárd USD-re értékelte, elmondható, hogy Ahmetov vagyona az utóbbi időben növekedésnek indult.

Pincsuk vagyonát az NV 1,7 milliárd dollárban adja meg. Esetében 34%-os a csökkenés 2021-hez képest. Az Interpipe tulajdonosának vagyona tavaszhoz képest is zsugorodott, hiszen a Forbes még 2,1 milliárd dollárra taksálta javait.

A harmadik helyen az NV rangsorában Petro Porosenko volt ukrán elnök és fia, Olekszij áll (fő aktívumuk a Roshen édesipari vállalat) 954 millió dolláros vagyonnal (2021-hez viszonyítva 37 százalékos a csökkenés).

A negyedik helyre az Epicentr és a Nova Linyija hipermarketláncok tulajdonosai, Olekszandr és Halina Herehi került 907 millió dollárral (mínusz 38 százalék).

Az ötödik helyen Vlad Jacenkót, a Revolut pénzügyi és technológiai cég alapítóját találjuk 894 millió dollárral.

A hatodik és hetedik helyen a Grammarly IT-cég társalapítói, Makszim Litvin és Olekszij Sevcsenko osztoznak, egyenként 865 millió dolláros vagyonnal.

A nyolcadik helyen a Smart-Holding tulajdonosa, Vadim Novinszkij áll 853 millió dollárral.

A kilencedik hely a Privat csoport társtulajdonosáé, Ihor Kolomojszkijé lett 632 millió dollárral.

Az élmezőnyt a 10. helyen Andrij Verevszkij, a Kernel Group Holding elnöke zárja 567 millió dolláros vagyonával.

 (hk/dw.com/biz.nv.ua)