Tavaly tízszeresére nőtt az aknák polgári áldozatainak száma Ukrajnában

2023. november 20., 10:32

Ukrajna területe 2014 óta tele van hintve taposóaknákkal és egyéb robbanószerkezetekkel, de a helyzet jelentősen romlott, miután 2022 februárjában megindult a teljes körű orosz invázió – derül ki a gyalogsági aknák betiltását szorgalmazó nemzetközi mozgalom (ICBL) napokban közzétett új jelentéséből, melyet a DW ismertet.

Az ICBL szerint Ukrajna 24 régiójából 11-ben, így Csernyihiv, Dnyipropetrovszk, Donyeck, Harkiv, Herszon, Kijev, Luhanszk, Mikolajiv, Odessza, Szumi és Zaporizzsja megyékben találtak taposóaknákat. A szervezet nem közöl adatokat a megszállt Krímről.

2022 februárja óta az orosz csapatok legalább 13 típusú gyalogsági aknát használtak Ukrajna területén. Ennek eredményeként tavaly Ukrajnában több mint tízszeresére nőtt a gyalogsági aknák áldozatainak száma 2021-hez képest – áll a jelentésben. A teljes körű invázió megindulása után 608 civil vesztette életét vagy sebesült meg taposóaknák következtében Ukrajnában. 2021-ben a civil lakosság körében 58 fő volt az áldozatok száma.

Az ICBL adatai szerint 2022-ben a világ 49 országában összesen legalább 4341 civil vesztette életét vagy sebesült meg taposóaknáktól és robbanószerkezetektől. Az érintettek fele gyerek.

Ukrajna a második a világon a gyalogsági aknák áldozatainak számát tekintve, egyedül Szíria előzi meg, ahol 834 ember vesztette életét vagy sebesült meg. Ukrajnát Jemen és Mianmar követi, ahol több mint 500 áldozatot jegyeztek fel.

(dw.com/Kárpátalja)