Zelenszkij aláírta a katonai szja-ról szóló törvényt

2023. november 22., 10:09 , 1186. szám

November 17-én Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta azt a jogszabályt, amely megállapítja, hogy a személyi jövedelemadót (szja) a katonák és rendőrök fizetése után nem a helyi költségvetésekbe, hanem teljes egészében az állami büdzsének egy külön alapjába kell átutalni – jelentette a DW a Legfelső Tanács weboldala alapján.

A parlament által november 8-án elfogadott jogalkotási kezdeményezés előírja, hogy a „katonai” szja 2023. október 1-jétől a hadiállapot megszűnése évének végéig kerül az állami költségvetésbe. Az intézkedés eredményeként 2024-ben várhatóan további 96 milliárd hrivnyát fordítanak védelmi szükségletekre, különös tekintettel a drónokra, valamint a lőszer- és fegyvergyártásra. A dokumentum előirányozza továbbá, hogy az Útalap bevételei 2024-ben szintén kerüljenek át a költségvetés általános alapjába, illetve védelmi szükségletekre.

A katonai szja-val kapcsolatos döntést bírálatok érték az önkormányzatok részéről. Így Vitalij Klicsko kijevi polgármester, aki egyben az Ukrajnai Városok Szövetségének elnöke is, hangsúlyozta, hogy a parlament lényegében megfosztotta a helyi hatóságokat attól a lehetőségtől, hogy segítsék a fegyveres erőket, és a városi költségvetésből pénzt fordítsanak a hadseregre. „Elvéve a városoktól és nagyközségektől (még visszamenőleg is) a katonai szja-t, a Legfelső Tanács, a kormány demonstrálja, hogy a központi kormányzat nem birkózott meg a hadsereg finanszírozásával. Most pedig megpróbálja a helyi önkormányzatokra hárítani ezt” – vélte.

Klicsko hangsúlyozta, hogy minden város amúgy is „kistérsége személyi jövedelemadójának 40 százalékát az állami költségvetésbe fizeti”. Véleménye szerint a parlament döntése különösen azokat a kisvárosokat, településeket fogja súlyosan érinteni, ahol a katonai szja a költségvetés jelentős részét képezte.

A DW emlékeztet, hogy a katonák fizetéséből származó adók felhasználásáról szóló vita a helyi hatóságok által végzett nagyszabású javítások és felújítások kapcsán bontakozott ki, miközben az önkéntesek kénytelenek pénzt gyűjteni a polgároktól a katonaság szükségleteire. Az önkéntesek felrótták az önkormányzatoknak, hogy háború idején több tízmillió hrivnyát pazaroltak el a helyi költségvetésekből, a kormány pedig elgondolkodott azon, hogy nem kellene-e korlátoznia a helyi hatóságok bevételeit, központilag osztva el e pénzeszközöket a hadsereg szükségleteire.

(zzz/dw.com)