Az év eleje óta közel 30 milliárdnyi hitelt vettek fel az ukránok

2023. december 3., 10:32 , 1187. szám

Az év eleje óta, kilenc hónap alatt az ukránok hatmillió hitelszerződést kötöttek, összesen 29,1 milliárd hrivnyára. A mikrohitelek számának növekedése mellett nőtt az átlagos hitelösszeg és a kölcsönök utáni teljes tartozás is – közölte az Ukrán Nemzeti Bank adataira hivatkozva az Opendatabot, amelyet az Ekonomicsna Pravda idéz.

Januártól szeptemberig hatmillió új hitelszerződést írtak alá Ukrajnában összesen 29,1 milliárd hrivnyára, ami több, mint 2022 egészében, de 1,8-szer kevesebb, mint 2021-ben, amikor 10,8 millió, 48,4 milliárd hrivnya összegű mikrohitelt vettek fel az ukránok.

A harmadik negyedévben havonta átlagosan 715 ezer új mikrohitelt regisztráltak. Vagyis a nagy háború kezdetekor tapasztalt visszaeséshez képest idén nőtt az új hitelek száma a mikrohitelt nyújtó intézményeknél, de még mindig elmarad 2021 azonos időszakának havi átlagától (1,23 millió).

Idén minden negyedévben 7%-kal nőtt a megkötött szerződések száma.

A harmadik negyedév másik „antirekordja” a mikrohitelek átlagos nagysága lett: 4985 hrivnya. Ez a legnagyobb összeg a teljes körű invázió kezdete óta, és jóval (csaknem harmadával) nagyobb, mint 2021 azonos időszakában.

A mikrohitelek utáni adósságállomány is nőtt: negyedévente 6%-kal. Így szeptember végén az ukránoknak a hitelnyújtó intézményekkel szembeni tartozása elérte a 9,44 milliárd hrivnyát.

„Annak ellenére, hogy az ukránok 2022 folyamán aktívan törlesztették adósságaikat, és jelentősen csökkentették a teljes adósság összegét, az idén már ismét nőtt: 1,4 milliárd hrivnyával. Érdemes megjegyezni, hogy az új adósságok több mint fele – 757 millió hrivnya – az idei esztendő első negyedévében keletkezett” – összegeztek az elemzők.

(hk/epravda.com.ua)