A Legfelső Tanács engedélyezte a NAZK-nak, hogy ellenőrizze az állami tisztviselők közszolgálat előtt szerzett vagyonát

2023. december 9., 09:27

A Legfelső Tanács pénteken egészében elfogadta azt a törvénytervezetet, amely a Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökséget (NAZK) feljogosítja az állami tisztviselők közszolgálatba lépése előtt szerzett vagyonának eredetellenőrzését – közölte az Ukrajinszka Pravda hírportál Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő Telegram-bejegyzésére hivatkozva.

A jelentés szerint a 10262. számú törvénytervezet elfogadását 308 képviselő támogatta. Az Európai Bizottság november 8-án hivatalosan javasolta az Ukrajna európai uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdését. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy Ukrajnának még dolgoznia kell bizonyos reformokon, köztük a korrupcióellenes jogszabályokon.

Denisz Maljuszka igazságügyi miniszter ugyanakkor megjegyezte, hogy az Európai Bizottság Ukrajnáról szóló jelentésében felhívta a figyelmet arra, hogy el kell törölni a NAZK hatáskörének korlátozását a tisztviselők vagyonellenőrzésének folytatására vonatkozóan, valamint a nyilatkozattevők által közalkalmazotti beosztásba kerülés előtt megszerzett vagyon igazolása tekintetében, a hadiállapot idején a nemzetbiztonságra vonatkozó szabályok sérelme nélkül.

Erre való tekintettel szükség volt arra, hogy Ukrajna korrupció megelőzésről szóló törvényének egyes rendelkezéseit összhangba hozzák az Európai Bizottság következtetéseivel – mutatott rá Denisz Maljuszka.

(vb/karpat.in.ua)