A kárpátaljaiakat figyelmeztetik: pénzbírság jár az illegálisan kivágott fenyőkért

2023. december 10., 18:31

A karácsonyi és újévi ünnepek előtt a tűlevelűek kivágásának tilalmára emlékeztetik a kárpátaljaiakat. Hiszen nem csak törvénysértésről van szó, hanem környezetkárosításról is.

A régió elfogadta és végrehajtja azt az intézkedési tervet, amelynek célja a karácsonyi ünnepek idején a tűlevelű fakitermelés során elkövetett bűncselekmények megelőzése. Ezt a megyei adminisztráció első helyettes vezetője, Miroszlav Bileckij jelentette be.

„A terv megvalósítása érdekében már csoportok is alakultak, amelyek az erdőkben, valamint pályaudvarokon, piacokon december végéig dolgoznak majd” – közölte Bileckij.

A hatályos jogszabályok szerint a 41 év alatti tűlevelűek december-januári erdőben történő illegális kivágásáért a szabálysértőket 759–3432 hrivnya pénzbírsággal sújtják, amennyiben a fakivágás természetvédelmi területen történik, a bírság 8621–42 690 hrivnya közötti.

A hatályos jogszabályok azt is előírják, hogy az illegálisan kivágott fák szállítása, tárolása és értékesítése 17 000-től 25 500 hrivnyáig terjedő pénzbírsággal vagy hat hónapig terjedő letartóztatással, vagy három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

(ko.net.ua/VV)