Lengyelország 20 évre le akarja zárni a mezőgazdasági piacát Ukrajna előtt az EU-csatlakozása után

2023. december 18., 19:00

Michal Kolodziejczak lengyel mezőgazdasági miniszterhelyettes, aki Donald Tusk miniszterelnök Civil Koalíciójának a listáján került be a lengyel szejmbe, kijelentette, hogy Ukrajna EU-csatlakozása után 20 évre le kell zárni előtte a mezőgazdasági piacot – közölte vasárnap az Ukrajinszka Pravda hírportál az RMF FM lengyel rádióállomásra hivatkozva.

A lengyel kormány illetékese szerint Lengyelországnak meg kell védenie érdekeit Ukrajna európai uniós csatlakozása kapcsán. Mint elmondta, 95 agrárcég uralja az ukrán mezőgazdaságot, hozzátéve, hogy ezek olyan gazdaságok, amelyek Ukrajna mezőgazdasági területeinek a felét birtokolják. Ezért meg kell védenünk az érdekeinket, például, ahogy Németország tette, amikor Lengyelország csatlakozott az EU-hoz, akkor a lengyelek munkaerőpiaca 8 évre befagyott. „Ma arról kell beszélnünk, hogy az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek – nyersen és feldolgozva – ne kerülhessenek például Lengyelországba Ukrajna uniós csatlakozását követő 20 éven keresztül” – hangsúlyozta.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy a kormánytisztviselő vezette az ukrán gabonaimport elleni lengyel tiltakozást, amelyet az Agrounia mozgalom szervezett. Miután bekerült a lengyel szejmbe, támogatta a tiltakozásokat az ukrán határon, és Medikában tartózkodik, ahol a Becsapott Falu szervezet gazdái tiltakoznak. „A szabályozás hiánya Lengyelország és Ukrajna között drámához vezet a lengyel faluban. Az előző kormány, a PiS párt vezetésével engedélyezte az illegális és ellenőrizetlen gabonaimportot Ukrajnából” – mutatott rá Michal Kolodziejczak.

(vb/karpat.in.ua)