Smihal a külföldi pénzügyi támogatást sürgette

2023. december 29., 17:35 , 1191. szám

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök találkozót kért a nemzetközi adományozóktól. A kezdeményezés oka az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatás esetleges késése – írta az RBK–Ukrajina a Bloombergre hivatkozva.

A kiadvány szerint a pénzeszközöket felügyelő koordinációs csoportnak írt levelében Smihal közölte, hogy Ukrajnának már januárban szüksége van a finanszírozásra.

„A makrogazdasági stabilitás fenntartásához rendkívül fontos, hogy 2024 januárjától elegendő, gyors és kiszámítható külső finanszírozásban részesüljünk” – áll a levélben.

Smihal úgy vélte, hogy jelenleg nem időszerű a vita az ország helyreállítási és újjáépítési projektjeiről, hiszen Ukrajna a túlélésért küzd.

„Nem várhatunk márciusig szociális szükségleteink finanszírozásával” – hangsúlyozta az ukrán miniszterelnök.

Ugyanakkor Smihal december 29-én a miniszteri kabinet ülésén arról biztosított, hogy a kifizetéseket időben folyósítják. Szerinte a kormány tisztában van a rendelkezésére álló eszközökkel és a lehetőségeivel.

„A nyugdíjakat továbbra is időben folyósítják. Az indexálásra a törvényben foglaltak szerint 2024 márciusában kerül sor. A tanárok és az orvosok fizetését is időben kifizetik” – jelezte.

Az RBK–Ukrajina megjegyzi, hogy minap a Pénzügyminisztérium közölte, a 2024-es finanszírozási igény 37,3 milliárd dollár, míg 2023-ban több mint 42 milliárd dollárnyi külföldi segély érkezett.

Korábban Julija Szviridenko gazdasági miniszterelnök-helyettes a Financial Timesnak úgy nyilatkozott, hogy Ukrajnának valószínűleg el kell halasztania a nyugdíjak és a köztisztviselők bérének kifizetését, ha az EU és az Egyesült Államok ez év elején nem folyósítja az ígért pénzügyi segélyt. Később Szviridenko Facebook-oldalán igyekezett pontosítani nyilatkozatát. Többek között jelezte, hogy hosszú távon áll fenn a kifizetések késésének veszélye, 2024 elejére pedig a kormánynak van „B terve”, bár azt nem részletezte, hogy ez miből áll.

Tavaly szeptemberben a Pénzügyminisztérium a 2024. évi költségvetési tervezethez fűzött indokolásban jelezte, hogy „a nyugdíjkiadások becsült összege lehetővé teszi a hatályos jogszabályok szerint költségvetési forrásokból finanszírozandó nyugdíjak, pótlékok és nyugdíj­emelések kifizetését, valamint a nyugdíjak éves indexálását”.

A Szociálpolitikai Minisztérium a törvényekkel összhangban március 1-jétől javasolta elvégezni a nyugdíjak 2024-es indexálását. Az indexálás az inflációtól és az átlagbértől függ. Mértéke 2024 elején, a 2023-as statisztikai adatok megjelenése után válik ismertté.

 (hk/rbc.ua)