Igazságügyi Minisztérium: Közel nyolcvanezren lehetnek a mozgósítható elítéltek

2024. március 22., 14:51 , 1202. szám

Ukrajnában a Büntető törvénykönyv cikkelyei alapján elítéltek mozgósítási potenciálját a büntetésüket már letöltöttek és a jelenleg büntetés-végrehajtási intézetekben fogva tartottak alkotják. Ha a vonatkozó törvényt elfogadják, az előbbieket a beleegyezésük nélkül is mozgósíthatják, míg az utóbbiaknak nyilatkozniuk kell, hogy katonai szolgálatot kívánnak teljesíteni – írta az RBK–Ukrajina a Szuszpilnére hivatkozva.

A portál emlékeztet, hogy a szóban forgó törvényjavaslatot március 13-án nyújtották be a Legfelső Tanácsnak.

Ukrajnában mintegy 50 ezer ember van szabadlábon büntetése letöltése után. További 26 ezren tartózkodnak jelenleg büntetés-végrehajtási intézetekben – mondta el Olena Viszocka igazságügyi miniszterhelyettes a Szuszpilnének nyilatkozva.

A kormánytisztviselő nagyon élénk vitát jósol a Legfelső Tanácsban az elítéltek mozgósításáról szóló törvényjavaslatról. Szerinte a büntetett előéletűek katonai szolgálattól való eltiltása elavult törvényi norma a Szovjetunió idejéből.

A parlamentnek benyújtott tervezet szerint azokat, akik már letöltötték a büntetésüket, a beleegyezésük nélkül mozgósíthatnák, akárcsak a többi hadköteles korú polgárt.

A miniszterhelyettes jelezte, hogy a büntetésüket töltő elítélteket kérésükre feltételesen szabadlábra helyezhetik. Ehhez azonban kérvényezniük kell a katonai szolgálatra való jelentkezést, és kötelező számukra a szerződéskötés. Ugyanakkor figyelembe veszik a fogvatartottak egészségi állapotát, képességeit és fizikai felkészültségét is.

Denisz Maljuszka igazságügyi miniszter szerint a katonák kérték, hogy zárják ki a mozgósításból azokat, akik korábban megsértették a fegyelmet és bűncselekményeket követtek el katonai szolgálat teljesítése közben. Nem számítanak azokra sem, akik államellenes bűncselekményeket követtek el. Ezért ezekre a kategóriákra valószínűleg nem fog kiterjedni a mozgósítás – mondta el a tárcavezető.

(zzz/rbc.ua/suspilne.media)