Szerhij Paradzsanov filmrendező miniszobrot kapott Ungváron

2024. április 11., 17:16

Az eseményt az ukrán és örmény filmrendező és zeneszerző születésének századik évfordulójára időzítették.

A szobrot a Kárpátaljai Megyei Akadémiai Zenei-Drámai Színház közelében állították fel. Erről a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás Turisztikai és Üdülőhelyi Főosztálya tájékoztat a Facebook-oldalán.

Szerhij Paradzsanov (1924‒1990) többek között az Elfelejtett ősök árnyai című film szerzője, amely a 100 legjobb ukrán film listáján az 1. helyen áll.

Szergej Ioszifovics Paradzsanov egy Grúziában született rendkívül jelentős örmény és ukrán filmrendező, amellett színész és képzőművész volt. Különleges művészetének hatása többek között Tarkovszkij és Pasolini alkotásaiban is kimutatható. Paradzsanov nagymamája zongorista volt, nagypapája pedig a tifliszi zenefőiskola igazgatója. Szülei antikváriusként tehetőssé váltak. A család a 20-as évek végén Jerevánba költözött a Grúziában felerősödő örményellenesség miatt. Paradzsanov a tbiliszi Vasútmérnöki Főiskolára járt, közben a helyi konzervatóriumban énekelt is. 1945-ben a moszkvai zeneművészeti főiskola ének tanszakára jelentkezett. Egyúttal balettet is tanult. Rövidesen átiratkozott a Filmművészeti Főiskolára, ahol Dovzsenko is tanította.

1954-ben készített filmet először. Az 1964 előtt készült műveit „hulladéknak” minősítette. Az Elfelejtett ősök árnyai című filmje révén nemzetközileg ismertté vált. 1965 és 1973 között készült filmjei dobozban maradtak (betiltották őket). Erőszakkal, homoszexualitással, vesztegetéssel vádolva 1973-ban letartóztatták és csak 1978-ban engedték szabadon. A 80-as évek közepén kezdhetett csak ismét filmkészítésbe. A gránátalma színe című filmje a filmtörténet maradandó klasszikus darabja.

Tüdőrákban halt meg 1990-ben, épp akkor, amikor filmjei újra kikerültek a nagyvilágba.

(0312.ua/RV)