Ukrán–szlovák kormánytalálkozó Nagymihályban

2024. április 17., 12:52 , 1206. szám

Ukrajna és Szlovákia Denisz Smihal és Robert Fico miniszterelnökök vezette kormányküldöttségei a szlovákiai Nagymihályban (Michalovce) egyeztettek április 11-én – jelentette a DW.

Az Ukrinform állami információs ügynökség szerint a delegációk érkezését egy kisebb, Ukrajnát támogató demonstráció kísérte. Az akció résztvevői kifütyülték a szlovák küldöttséget.

A találkozó után a két miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján Fico arról biztosított, hogy „Szlovákia jó és baráti szomszédja kíván lenni Ukrajnának, szolidaritást akar tanúsítani a szerencsétlenségben, amellyel küzd”, és nem fogja akadályozni az EU-tagság felé vezető úton.

„Ami Ukrajna EU-taggá válással kapcsolatos ambícióját illeti, önök élvezik Szlovákia teljes támogatását. Ez nem spekuláció. Mindannyian jól tudjuk, hogy a politikai nyilatkozatok egy dolog, de ha konkrét lépésekről van szó, akadályokba ütközünk. Mi nem olyan ország vagyunk, amely az önök útjába áll, hanem éppen ellenkezőleg, segíteni akarunk, átadni tapasztalatainkat a csatlakozási tárgyalások terén” – mondta.

Fico szerint „Szlovákia azt kívánja Ukrajnának, hogy gyorsan váljék az EU tagjává, mert ez garancia az ország kilátásaira és a békés fejlődésre”.

Szlovákia használhatja az ukrán tengeri olajterminált olajtermékek szállítására az EU-ba, valamint az ukrán gáztározókat a szlovák gáz tárolására – ismertette a tárgyalás eredményeit Denisz Smihal miniszterelnök. Ezenkívül a két ország együttműködik az atomerőművek nukleáris üzemanyag-ellátásának diverzifikálásában az Oroszországtól való függés csökkentése érdekében.

Hozzátette: Ukrajna és Szlovákia „aktívan fog dolgozni a Közép-Európai Hidrogénfolyosó projekt megvalósításán” a hidrogén eljuttatására az EU-ba.

A forbes.ua szerint a felek megállapodtak arról is, hogy a jövő év közepéig szisztematikusan felülvizsgálják a két ország közötti pénzügyi-műszaki, gazdasági együttműködési és szociális védelmi szerződéseket, valamint dolgoznak az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó egyoldalú korlátozások mielőbbi eltörlésén.

Megegyezés született a Kijev–Kassa közvetlen vasúti személyforgalom elindításáról ez év végéig. Ukrajna azt is javasolta Szlovákiának, hogy módosítsák számos határellenőrző pont státuszára vonatkozó megállapodásokat.

„Tárgyalásokra készülünk a Connecting Europe Facility európai alappal, hogy befektetéseket vonzzunk a Csap–Čierna nad Tisou (Tiszacsernyő – a szerk.) határon átnyúló vasútvonal fejlesztésébe” – mondta el Denisz Smihal.

Jelezte azt is, hogy 2028 végére a tervek szerint befejezik a Munkács–Nagykapos (Veľké Kapušany) elektromos rendszerösszekötő rekonstrukcióját és korszerűsítését.

(hk/dw.com/forbes.ua)