Börtön helyett háborúba?

2024. május 15., 15:32 , 1210. szám

Az NGL.media újságírói csaknem 11 000 olyan ügyet találtak a bírósági nyilvántartásban a 2022–2024-es időszakból, amelyekben a vádlott mozgósítása miatt határozatlan időre felfüggesztették az eljárást.

A bírósági eljárás mozgósítás miatti leállítását a Büntetőeljárási törvénykönyv 335. cikkelye teszi lehetővé, amely kimondja, hogy ha a vádlottat „a mozgósítás során, a különleges időszakra katonai szolgálatra hívták be, a bíróság felfüggeszti az ilyen vádlott ellen a bírósági eljárást [...] a katonai szolgálatból való leszereléséig”.

Az ideiglenesen felfüggesztett esetek elemzése azt mutatja, hogy leginkább lopásról, kábítószerről, súlyos közlekedési baleset okozásáról van szó. Számos felfüggesztett ügy korrupciós bűncselekményekkel kapcsolatos: hűtlen kezelés vagy sikkasztás, vesztegetés, hivatali helyzettel való visszaélés stb. Vannak azonban a felfüggesztett eljárások között olyanok is, amelyek súlyos bűncselekmények elkövetése miatt indultak: kábítószer-kereskedelem – 757 eset, súlyos testi sértés – 394 eset, rablótámadás – 241 eset, emberölés – 185 eset.

A mozgósítás miatt felfüggesztett ügyek közül az NGL.media 400 önkényesen kiválasztott esetet behatóbban megvizsgálva kimutatta, hogy ezekben az ügyekben mintegy száz vádlott (25%) már katonaként követte el a bűncselekményt, amellyel vádolják. A fennmaradó ügyek 95%-ában a vádlott mozgósítása után függesztette fel a bíróság az eljárást. És csak az esetek 5%-ában tagadta meg az eljárás felfüggesztését a taláros testület. Fontos hangsúlyozni, hogy az ilyen ügyekben hozott bírósági határozatok ellen nem lehet fellebbezni.

Természetesen nem jelenthető ki kategorikusan, hogy minden mozgósított vádlott a tárgyalást igyekezett elodázni a bevonulással. Bizonyos eseteket tanulmányozva azonban megalapozott a gyanú, hogy az újdonsült katonák egy része ilyen módon bújik ki a büntetés alól – írja az NGL.media.

„100%-ig biztos vagyok benne, hogy vannak visszaélések. És nemcsak az általunk ellenőrzött bírósági eljárásokban, hanem bírákkal is. [...] Volt eset, hogy bírák vonultak be elkerülendő az eljárást, amilyen például a VRP (Legfelsőbb Igazságügyi Tanács – a szerk.) fegyelmi eljárásának lefolytatása. Közelmúltbeli példa Kolehajeva bírónőé, aki mozgósított, hogy felfüggessze az ittas vezetésével kapcsolatos panasz elbírálását. Az ilyen panasz elbírálásának eredménye elbocsátás is lehet, de amíg az ügy le van állítva, a bíró tisztségében marad, és kapja a bírói díjazást. Ezért nemcsak a bírósági eljárások problémájáról van szó, és sok az olyan eset, amikor visszaélnek ezzel” – mondja Marta Bereza, a DEJURE alapítvány jogásza.

            (szcs/ngl.media)