Ismét beléphetnek újságírók a parlamentbe, de csak feltételekkel

2024. május 15., 11:27 , 1210. szám

A média képviselőinek engedélyezték a belépést a Legfelső Tanács épületébe, Ruszlan Sztefancsuk, a parlament elnöke aláírta a média hadiállapot alatti parlamenti akkreditációjára vonatkozó rendeletet – jelentette az Ukrajinszka Pravda (UP) a Rada honlapjára való hivatkozással május 8-án.

Tájékoztatásuk szerint május 7-én Sztefancsuk és Vjacseszlav Stucsnij, a parlament apparátusának vezetője megbeszélést tartott az újságírókkal, szó volt a sajtóközpontban végzett munka sajátosságairól, többek között arról, hogy légiriadó esetén le kell menni az óvóhelyre.

A parlament irányítói hangsúlyozták, hogy egy időben legfeljebb a média 30 képviselője tartózkodhat a Radában. Ezt a biztonsági követelményekkel indokolták, valamint a férőhelyek számával parlament épületének óvóhelyén.

Az UP tudósítója szerint, aki jelen volt a találkozón, az újságírók csak a Legfelső Tanács 3. emeleti sajtóközpontjában tartózkodhatnak majd. Nem lesz hozzáférésük a második emeleti folyosókhoz.

Ahhoz, hogy a parlamentben dolgozhassanak, a média képviselőinek ismételt akkreditáción kell átesniük. A sajtóközpontban egy-egy tömegtájékoztatási eszköznek legfeljebb két munkatársa tartózkodhat.

A média képviselőinek tilos lesz élőben tudósítani a Legfelső Tanács épületéből, fényképezni a Rada megerősített pontjait, és előzetest adni a parlamenti ülésekről. A Legfelső Tanács munkájáról egy órával a plenáris ülés szünetének bejelentése után lehet majd tájékoztatást adni.

Mint ismeretes, az Oroszországi Föderáció teljes körű inváziójának kezdete óta az újságírók nem léphetnek be a Legfelső Tanács épületébe. Emellett 2022. február 24-től nincs élő közvetítés a parlamenti ülésekről.

(zzz/pravda.com.ua)