Több mint 37 millió forint értékű egészségügyi felszerelés érkezett Magyarországról Kárpátaljára

2024. június 5., 19:32 , 1214. szám

Magyarország az orosz–ukrán háború kitörése óta folyamatosan igyekszik segíteni a háború miatt nehéz helyzetbe került ukrajnai lakosságot. Most ismét nagy értékű egészségügyi eszközökből és gyógyszerekből álló magyar adomány érkezett Ungvárra. Magyarország a készleten lévő állami tartalékokból 5 darab Invazív Panther5 típusú lélegeztetőgépet, 7 darab En-S7 SMART fecskendős infúziós pumpát és 500 darab Dexa-Ratiopharm 4mg/ml oldatos injekciót ajánlott fel. A 37,2 millió forint értékű szállítmányt Magyarország Ungvári Főkonzulátusa adta át szerdán a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás, illetve a Kárpátaljai Megyei Tanács vezetőinek. Az átadásra a Novák Endre Kárpátaljai Megyei Klinikai Kórház területén került sor.

Bacskai József, Magyarország ungvári főkonzulja emlékeztetett, hogy Magyarország nemcsak a Covid ideje alatt segített Kárpátaljának, Ukrajnának, hanem a háború kitörése óta folyamatos segítséget nyújt humanitárius téren.

– Biztosan sokan emlékeznek az első szállítmányra, amikor a miniszter úr áthozta a határon azt az üzemanyag-szállítmányt, melyet átadtunk a háború harmadik napján Kárpátaljának. Majd később jöttek a szállítmányok egymás után gyógyszerekkel, lélegeztetőgépekkel, több hullámban, hiszen ahogy az emberek gyógykezelésre szorultak, ennek megfelelően jöttek a különböző kérések, amelyeket teljesítettünk. A háború első két évében befejeztük azt az ötéves programot, amit Kárpátalja oltási programjának a keretében végeztünk. Ezt a későbbiekben kiegészítettük más gyógyszerekkel is, gyógyszerszállítmányokkal.

A mai napon egy olyan szállítmány érkezett, amelyről Magyarország Kormánya döntött. Egy kérés érkezett hozzánk késő tavasszal arról, hogy szükség lenne lélegeztetőgépekre, gyógyszerekre. Kaptunk egy listát, ezt a listát végignéztük, és a kormányunk döntést hozott néhány héttel ezelőtt, hogy ezt teljesíti – ma ennek voltunk a tanúi. Természetesen a humanitárius programjaink folytatódnak, nem állunk le. Ha konkrét kérés érkezik be hozzánk, azt megvizsgáljuk, viszont a nyár folyamán – nagy valószínűséggel hasonlóan a tavalyi évhez – több száz gyerek fog Ukrajnából Magyarország különböző régióiban pihenni – közölte a főkonzul.

Az előzményeket illetően Roman Szaraj, a megyei tanács elnöke elmondta:

– Márciusban Viktor Mikitával együtt a magyar félhez fordultunk azzal a kéréssel, hogy amennyiben lehetséges, küldjenek egészségügyi felszereléseket a megyei kórházunk számára. Láthatjuk, hogy a magyar fél nagyon rövid időn belül kormányszinten reagált a kérésünkre, s ma a korszerű, új berendezések már itt vannak Ungváron. Az egész ukrán népet fogják szolgálni, hiszen itt nemcsak kárpátaljaiakat kezelnek mostanában, hanem Ukrajna valamennyi megyéjéből érkeznek ide gyógykezelésre.

A Magyarországgal folytatott együttműködésünk többirányú. Az egyik ezek közül mind a kárpátaljai, mind a kelet-ukrajnai gyerekek üdültetése. Tavaly a magyar fél 2 ezer gyermek üdültetését vállalta magára, ez az összes partnerország közül a legtöbb. Márciusban a főkonzul kezdeményezte ennek a munkának a folytatását, és most 200 gyermekből álló csoportot készítünk fel az üdülésre. A héten a kollégámmal, Seszták Oszkárral, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnökével közös felhívást kezdeményeztünk, melyben az üdültetésben részt vevő gyermekek számának növelését kértük.

Egy másik jelentős projekt, amelyben a magyar féllel dolgozunk, a megyei gyermekkórház betegfelvételi osztályának fejlesztése Munkácson, amelynek a finanszírozása csak a mi részünkről 1 millió 250 ezer euró – jegyezte meg Roman Szaraj.

Miroszlav Bileckij, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás helyettes vezetője megerősítette, hogy a szomszédos Magyarország folyamatosan segít nekünk, amit a mai esemény is bizonyít.

– A háború előtt volt egy nehéz időszak, amikor 110 ezer adag vakcinát küldtek mintegy 50 millió hrivnya összértékben. Amikor pedig kitört a háború, a humanitárius segítség jellege megváltozott, és olyan dolgokkal támogattak, amelyekre a háborús körülményekben szükség van. 110 lélegeztetőgépet adományoztak, amelyekből 5 maradt Kárpátalján, a többi olyan régiókba került, ahol nagyobb szükség volt rá, mint nálunk. Most úgyszintén kaptunk korszerű lélegeztetőgépeket és egyéb egészségügyi felszereléseket, amiért őszintén hálásak vagyunk. Ezenkívül említést érdemel a többi irányban folytatott együttműködés, és azért is köszönet illeti Magyarországot – hangsúlyozta a megyei katonai közigazgatás elnökhelyettese.

– A kórházban nagyon sok olyan pácienst kezelünk, akik műtéti beavatkozásra szorulnak, köztük vannak a sebesült katonák is. Az egészségügyi ellátás színvonalának javítása a műtéti altatás során mindig aktuális. A most kapott berendezéseket a műtőinkben fogjuk elhelyezni, ahol komoly, korszerű műtéti beavatkozásokat végeznek orvosaink. Nagyon nagy szükség van rájuk, és a rendeltetésüknek megfelelően fogjuk használni – mondta Jacina György, az intézmény főorvosa, miközben egyik kollégájával szemügyre vették az adomány tartalmát.

Rehó Viktória