Oktatás háború idején címmel tartottak találkozót Sislócon

2024. június 19., 16:35 , 1216. szám

A Homoki kistérség pedagógusai a háború idején zajló oktatás kérdéseiről tanácskoztak. A Sislóci Líceum bázisán megtartott nem hagyományos konferenciára a közösség összes iskolájából másfél százan regisztráltak.

Az EdCamp Ukraine civil szervezet által 2015 óta kezdeményezett nagyszabású rendezvények nyolcadik hulláma zajlik Ukrajnában. Az eseményeken való részvétel ingyenes, és bárki megszervezheti azokat, legyen szó iskoláról, területi közösségről. Bárki lehet előadó is, és megoszthatja tapasztalatait.

Az idei rendhagyó konferencia fő témája az oktatás volt háborús időkben. Szó esett a kihívásokról és a kilátásokról. Emellett panelbeszélgetést tartottak A nemzeti kisebbségek oktatása háborús időkben: megtartás és fejlesztés címmel. A jelenlévők zömében pedagógusok voltak, de az oktatáshoz kapcsolódó más területek képviselői is jelen voltak.

„Fontos számunkra, hogy a gyerekek a háború ideje alatt is tudjanak fejlődni, mind a tudás értékében, mind pedig a tapasztaltok terén. Az ilyen alkalmakon szerzett tapasztalatokkal pedig mi, pedagógusok is tovább tudjuk fejleszteni magunkat és a gyerekeket” – emelte ki Ruscsák Dóra, a Sislóci Líceum tanítónője.

A Homoki kistérség iskolái a háború kezdete óta jelenléti oktatásban működnek. Az iskolásoknak pedig a háború idején nagy szükségük van a pszichológiai támogatásra.

„Öröm számunkra, hogy a nehéz idők és a háború ellenére mégis sikerült megszerveznünk egy ilyen nagyszabású rendezvényt, és létrejöhetett ez az alkalom, ahol lehetősége volt a pedagógusoknak tapasztalatot cserélni egymással” – számolt be Ruszka Diana, a Sislóci Líceum igazgatója.

A tervek szerint a jövőben is lesznek ilyen rendezvények. Ezek összefogják a tanárokat, elősegítik szakmai fejlődésüket és általában az oktatásban bekövetkező alapvető változásokat.         

TV21 Ungvár/K. K.