Belügyminiszter: A leszerelés jelenleg nem lehetséges

2024. június 21., 09:27

Jelenleg Ukrajnában nem adottak a feltételei a leszerelésnek, mivel a fronton tapasztalt, több mint két éve harcoló katonákra van szükség – jelentette ki Ihor Klimenko belügyminiszter a Szabadság Rádió ukrán nyelvű hírszolgálatának adott interjújában, amelyet az RBK – Ukrajina idéz június 21-én, pénteken.

Elmondása szerint beszélt erről a témáról a tűzvonalban lévő parancsnokokkal. A konklúzió pedig a következő: ha leszerelik azokat, akik két éve harcolnak, akkor fennáll a front összeomlásának veszélye.

„Ha leszereljük azokat az embereket, akik például leszolgáltak két évet, akkor a frontunk »megereszkedik«, és az egységek gyengébbek lesznek. Most vagy meg kell újítanunk az egységek harcképességét, és legalább egyenértékű pótlással kell rendelkeznünk az aktív dandárok és zászlóaljak rotációja során... Nem tehetjük meg, hogy összeomlik a front” – jegyezte meg a tárcavezető.

Klimenko hozzátette: megérti a katonákat, akik régóta harcolnak és le akarnak szerelni, de a fronton és az ország egészében kialakult helyzet ezt jelenleg nem teszi lehetővé. A frontnak tapasztalt katonákra van szüksége.

A tárcavezető szerint „nagyobb leszerelésről” csak akkor lehet beszélni, ha új, tapasztalt katonák jelennek meg. A belügyminiszter kifejtette, a jelenleg kiképzés alatt álló katonákból néhány hónap alatt válnak tapasztalt katonák.

„Hogy megtartsuk, tapasztalt katonák kellenek. Például ezek az emberek, akik jelenleg a gyakorlótéren készülnek, néhány hónapon belül válnak tapasztalt katonákká... Ha két személyi állomány lesz, akkor beszélhetünk valamilyen nagyobb leszerelésről” – foglalta össze mondandóját Klimenko.

Az RBK – Ukrajina emlékeztet, az interjúban a miniszter elmondta azt is, hogy Ukrajna tárgyal az uniós országokkal a határt illegálisan átlépő ukrán férfiak visszaküldésének lehetőségéről.

(rbc.ua/Kárpátalja)