Kezdetét vette a XIV. Beregvidéki Népzenei és Néptánctábor

2024. június 24., 17:49 , 1216. szám

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány („GENIUS” JA) tizennegyedik alkalommal szervez népzenei és néptánctábort a Beregvidéken. A tábornak a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézete ad otthont június 24–29. között.

A „GENUS” JA 2011 óta rendszeresen szervez nyári táborokat a valamilyen alkotói tevékenység, a népzene és néptánc, a gitár és a versek, valamint a különböző sportok iránt érdeklődő gyerekek számára. Az alapítvány ezen a nyáron Kárpátalja-szerte 5 helyszínen – Beregszászban két helyen, Kisgejőcön, Nagydobronyban és Tiszapéterfalván – 9 tábort valósít meg Magyarország Kormánya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával.

Váradi Natália, a „GENIUS” JA igazgatója elmondta, a tehetséggondozó programokat február 26-án hirdették meg, melyekre összesen 515-en jelentkeztek, akik közül 427 gyerek kapott lehetőséget a táborokon való részvételre. A GENIUS-táborok iránt nagy az érdeklődés, viszont a szűkös keretek miatt egy tanuló csak egy, maximum két táborban vehet részt, annak ellenére, hogy a tanévben nyújtott teljesítménye alapján jogosult lenne többre is.

Az elmúlt évek alatt komoly szakértői gárda jött létre annak érdekében, hogy a nyári táborok magas színvonalon valósuljanak meg, egyszerre fejlődést és szórakozási lehetőséget is biztosítva a tanulóknak. A statisztika is alátámasztja a táborok népszerűségét, hiszen ezúttal is a megye 66 településéről, valamint 63 oktatási intézményből érkeznek a fiatalok a 9 GENIUS-táborba.

A „GENIUS” JA nyári tehetséggondozó programsorozata a XIV. Beregvidéki Népzenei és Néptánctáborral vette kezdetét június 24-én. A hivatalos megnyitón elsőként Váradi Natália köszöntötte a táborozókat. Az igazgató asszony aláhúzta, a program célja, hogy a részt vevő fiatalok minél szélesebb körben ismerjék meg a magyar népzene és néptánc vará­zsát: „Fontosnak tartjuk, hogy a népzene és a néptánc csodálatos világát a gyerekek minél fiatalabb korban megismerjék, közelebb kerüljön hozzájuk, megszeressék, sajátjuknak érezzék és majd ők is továbbadják akár az itt elsajátított kincseket is” – fogalmazott Váradi Natália, hozzátéve: meg­győződése, hogy a népzenének közösségmegtartó ereje van, lelki táplálék, mely a kultúránk gyökere, s nélküle nem maradhatunk talpon.

Köszöntötte a tábor résztvevőit Király Katalin, a tábor helyszínéül szolgáló II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézetének igazgatóhelyettese is, aki jó szórakozást, felhőtlen kikapcsolódást és minél több új ismeret elsajátítását kívánta a gyerekeknek.

Sipos Nikoletta, a tábor szakmai referense, harmonikaoktató ezután ismertette a heti programot, kiemelve: a hét folyamán hangszeroktatással, népi énekkel, népi játékkal, valamint a szabadidőben kézműves-foglalkozásokkal is várják a gyerekeket, s emellett a fiatalok belekóstolhatnak a táncház hangulatába is, szerveznek ezen felül filmklubot, és sportolásra is lehetőség nyílik. Mint mondta, mindenképpen arra törekednek, hogy egy élményekben gazdag, barátkozásra alkalmas, tartalmas hetet biztosítsanak a táborozók számára.

A táborban a gyerekekkel 10 szakképzett oktató foglalkozik: a Csipkés zenekar tagjai – Molnár István (hegedű), Bernáth Ferenc (brácsa), Juhász József (nagybőgő) –, akik a talpalávalót is biztosítják a táncházban; Sipos Nikoletta és Halász Bertalan (harmonika), Holozsai Imre (klarinét, tárogató), Kopasz Vivien Kitti (néptánc), Kovács Mónika (népi játék), Oniszkó Erzsébet (népi ének) és Mester Andrea (kézműves). A tanárok munkáját nyolc nevelő segíti, rendszerint a Rákóczi-főiskola diákjai, akik nyári pedagógiai gyakorlatukat töltik itt.

A XIV. Beregvidéki Népzenei és Néptánctábor péntek délután zárókoncerttel ér véget.              

lexi