Középiskolások és egyetemisták számára hirdet pályázatot az ungvári főkonzulátus az egyetemmel közösen

2024. június 28., 15:28

Mint ismeretes, idén július 1. és december 31. között Magyarország második alkalommal látja el az Európai Unió Tanácsának elnökségi feladatait. A magyar EU elnökséghez kapcsolódóan Magyarország Ungvári Főkonzulátusa, az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) Ukrán‒Magyar Oktatási-Tudományos Intézete (UMOTI) és Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Kara közösen esszépályázatot hirdet kárpátaljai középiskolákban (9–11. osztály), kárpátaljai és nyugat-ukrajnai felsőoktatási intézményekben tanuló diákok számára ukrán és angol nyelven.

Az Ukrajna számára aktuális európai integráció témában meghirdetett pályázatról csütörtökön az Ungvári Hungarológia Központban megtartott sajtótájékoztató keretében adtak részletes információt a felek.

– A soros elnökség egy európai unióbeli kötelezettség. Az EU Tanácsa elnökségi feladatainak ellátása egy 13 és fél évente visszatérő, az adott tagállam számára mindig jelentős felelősséget és lehetőséget is jelentő alkalom. Hazánk, legutóbb – és egyben történelme során először – 2011-ben látta el ezt a feladatot. A magyar kormány már két éve készül az elnökség átvételére. A magyar soros elnökség logója a Rubik-kocka lesz, a szlogenje pedig a Make Europe Great Again (Tegyük újra naggyá Európát). A szlogen jól szemlélteti a magyar kormány célkitűzéseit – emelte ki Bacskai József, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának vezetője, s elmondta: az Európai Unió és NATO-tag Magyarország, a magyar kormány és magyar társadalom a háború első pillanatától szolidáris a háborúban álló, hősiesen küzdő és méltóságát megőrző Ukrajna és Kárpátalja népével, a kárpátaljai magyarokkal. – Magyarországon egyhangú politikai döntés van, folytatjuk és végezzük a humanitárius segítségnyújtást, Ukrajna újjáépítési és fejlesztési projektjeit – szögezte le a főkonzul, és kitért az egyetemmel közösen kiírt tudományos dolgozat és esszépályázatra.

Elhangzott, hogy az esszépályázat célja a Kárpátalja középiskoláiban és felsőoktatási intézményeiben tanulók minél szélesebb körének megszólítása Magyarország EU-elnökségének alkalmából az Ukrajna számára aktuális európai integráció témájában.

Volodimir Szmolanka, az UNE rektora örömét fejezte ki az együttműködést illetően.

– Elégedett vagyok, hogy az ungvári egyetem is részt vesz ennek a projektnek a megvalósításában. Sikereket kívánok azoknak a fiataloknak, akik ebben a fontos projektben pályamunkát fognak írni.

Mikola Palincsak, az UNE Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Karának dékánja kiemelte, hogy az egyetem már sok éve jó kapcsolatokat ápol a főkonzulátussal és több sikeres projektet is megvalósítottak. Reményét fejezte ki, hogy ez a mostani is sikeres lesz, hiszen szakképzett munkatársakat vontak be a megvalósításába.

Spenik Sándor, az UNE UMOTI igazgatója történelmi visszatekintéssel kezdve kiemelte:

– 1991-ben Magyarország elsőként ismerte el Ukrajna függetlenségét. Szimbolikus, hogy pont most, amikor Magyarország második alkalommal látja el az Európai Unió Tanácsának elnökségi feladatait, az EU hivatalosan is megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával. Számunkra, kárpátaljaiak számára ez nagyon fontos. Reméljük, véget ér a két ország kapcsolatában nem túl sikeres fejezet és visszatérünk a régi, jószomszédi kapcsolatokhoz – jegyezte meg és társszervezőként köszönetet mondott a főkonzulátusnak a támogatásért, valamint azért, hogy lehetőséget teremtenek a fiatalok számára egy ilyen integrációs pályázatban való részvételhez.

A formai és egyéb követelményekkel kapcsolatban július 1-jén közölnek részletes tájékoztatást a főkonzulátus és a partnerek hivatalos honlapján. A beérkezett pályázatokat az ungvári egyetemmel közösen felállított szakmai zsűri fogja elbírálni. A középiskolások és az egyetemisták kategóriájában 3-3 díjat, esetleg további különdíjat ítélnek oda. A díjazottak könyvjutalmat kapnak, munkáikat az egyetem közreműködésével publikálják. A főkonzulátus szervezésében a díjazottak egynapos magyarországi tanulmányi kiránduláson is részt vehetnek, amelyről kisfilm is készül.

Végezetül Bacskai József főkonzul reményét fejezte ki, hogy olyan dolgozatok fognak születni, amelyek erősíteni fogják a két szomszédos nép jószomszédi kapcsolatát.

– Magyarország támogatja Ukrajna európai uniós integrációs törekvéseit, és mi azt kívánjuk, hogy Ukrajna mielőbb egy olyan prosperáló, gazdaságilag fejlődő, demokratikus, európai jogállam legyen, ahol tiszteletben tartják a nemzeti kisebbségek jogait. Szeretnénk, hogy a győztesek közvetlenül is megismerkedjenek azokkal az eredményekkel, amelyek az elmúlt évtizedekben Magyarország életében megváltoztak az EU-s tagság következtében. A magyar államigazgatás kész arra, hogy az ukrán barátainkkal ezeket a tapasztalatokat, amelyeket az uniós csatlakozás hosszú útja során átéltünk, megosszuk. Biztos vagyok abban, hogy a pályázó fiatalok lesznek azok a polgárok, akik Ukrajnát, Magyarországot és az egész Európai Uniót naggyá teszik.

Rehó Viktória